Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojen novi Zakon o energetici

    Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o energetici, kojim se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupaca.

    Za zakon je glasalo 183 poslanika, uključujući i predstavnike opozicionih partija – Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS), koje su podršku obrazložile time što se oblast energetike usklađuje sa evropskim zakonodavstvom.

    Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je prilikom prestavljanja zakona poslanicima rekao da poboljšava uslove za investiranje i unapređuje sigurnost snabdevanja strujom i gasom.

    "Novi zakon širom otvara vrata za investicije u energetiku kao jednu od najperspektivnijih grana, za koju postoji veliko interesovanje investitora", rekao je Antić.

    On je naglasio da Zakon o energetici predstavlja ozbiljan iskorak u usaglašavanju regulative sa EU i osnov za punu primenu direktiva iz Trećeg energetskog paketa, što je obaveza Srbije od 1. januara 2015.godine.

    Na Zakon o energetici prihvaćeno je više od 40, od 98 podnetih amandmana, od kojih je većinu predložila opozicija.

    Prihvaćeni su amandmani kojim se odredbe zakona o energetici o priključenju objekata na elektromrežu i gasnu mrežu usklađuju s rokovima za izdavanje građevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.

    Novim zakonom se zadržava odredba o potpunom otvaranju tržišta struje i gasa od 1. januara 2015. godine. Na osnovu toga, domaćinstava i mali kupci će moći da biraju snabdevače strujom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja.

    Zakonom je raniji termin javnog snabdevanja zamenjen garantovanim snabdevanjem. Propisan je i postupak izbora garantovanog snabdevača na tenderu, kao i izbor rezervnog snabdevača.

    Mali kupci električne enegrije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat sati struje, a lista malih kupaca određivaće se svake godine do 31. marta.

    Firme koje troše više od 30.000 kilovat sati struje godišnje od 1.jula 2015. izgubiće pravo na garantovano snabdevanje i moraće da pronađu snabdevača na tržištu. Zakonom se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene električne energije za garantovano snabdevanje od 2017. godine.

    Kupci električne energije dobiće pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji, a snabdevač će morati i da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca.

    Zakon uvodi i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.

    Uvedena je i delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom i data je mogućnost stranoj kompaniji da dobije licencu za tu delatnost, bez obaveze registrovanja na teritoriji Srbije.

    Stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze eletrične energije. Uvodi se i mogućnost da država može imati jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, ali da oni moraju da primenjuju iste tarife.

    Zakon će stupiti na snagu narednog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE