Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Fiatu neophodan novi model, Telekomu partner`

    Srpski Fiat morao bi da razmišlja o novom modelu, budući da je izvoz u Ameriku opao deset puta za godinu dana, tvrdi ekonomista Saša Ðogović, dodajući da je, usled situacije u kojoj se zemlja nalazi, nužna i prodaja Telekoma Srbije.

    U Sjedinjene Američke Države mahom prodajemo "srpskog fiću", odnosno model 500L, izjavio je Ðogović na konferenciji u Institutu za tržišna istraživanja (IZIT).

    On je precizirao da je Srbija u 2013. godini beležila suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa SAD od 199,5 miliona dolara, mahom zahvaljujući izvozu Fiata, a onda je, kako kaže, u 2014. tražnja za ovim modelom pala, a suficit je iznosio tek 15 miliona dolara.

    >>>>FAS: Ove godine 100.000 vozila

    On je podsetio da ekonomska pravila nalažu da je, kad tražnja za proizvodom krene na dole, potrebno izbaciti novi model koji će donositi profit. Za Fiatom 500L je, kako je rekao, u Americi tražnja opala, a taj model je tamo i cenovno nekonkurentan.

    Šta s novcem od Telekoma?

    Pitanje prodaje Telekoma Srbije je već završeno, a kako kaže Đogović, sada je bitno jasno odlučiti na šta će biti potrošen novac od privatizacije srpskog operatera. Smatra da bi deo novca trebalo utrošiti na vraćanje dugova, dok bi deo bilo dobro "oploditi" kroz ulaganje.

    "Najbolje bi bilo uložiti deo novca u energetski sektor. Recimo, deo bi mogao biti uložen za subvencije poljoprivredi, a posebno za stočarstvo", rekao je Ðogović dodajući da bi deo novca mogao da bude uložen i u javno privatna partnerstva koja bi mogla da donesu profit.

    Ðogović, koji je ranije bio izričito protiv prodaje Telekoma, kaže da je do privatizacije srpskog operatera dovela nužda i situacija u kojoj se država nalazi. Podseća da Vlada Srbije već traži privatizacionog savetnika, a pitanje je i da li će Telekom u celosti biti prodat, ili manjinski ili većinski udeo.

    "Novac od privatizacije na partijske interese"

    Upitan da li je novac od privatizacije ranije na dobar način utrošen, Ðogović odgovara da je država od 2000. godine malo uradila po pitanju usmeravanja tog novca. "Novac je odlazio na partokratske piramide, partijske interese i stvoren je sistem za ispumpavanje novca", rekao je Ðogović.

    On se osvrnuo i na Nacionalni investicioni plan (NIP), koji je, kako je kazao, svojevremeno promovisao Mlađan Dinkić. "Taj novac je išao na fasade i puteljke u lokalnim samoupravama gde su na vlasti bile određene stranke", rekao je Ðogović.

    Novac je odlazio i u javnu potrošnju, ali nismo, primera radi, uložili u irigacioni sistem. "Novac se trošio neproduktivno, davale su se neselektivne subvencije, koje mogu da se protumače kao populizam", rekao je Ðogović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE