Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom iznenadio Evropsku uniju

    Evropska unija je zatečena saopštenjem Gazproma da će isporuke ruskog gasa Evropi ići preko planiranog gasovoda kroz Tursku do Grčke, a ne preko Ukrajine, i traži od ruskog giganta da s Evropskom komisijom "razmotri sve mogućnosti snabdevanja na jugoistoku Evrope".

    Evropska komisija će sada "pre konačne odluke proučiti ekonomsku održivost tog projekta, kao i saglasnost s pravnim odredbama", saopštili su predstavnici Komisije u Briselu, naglasivši da je ključna bezbednost isporuka gasa.

    Evropski zvaničnici navode da je takođe potrebno da "u svakom slučaju budu poštovane obaveze iz postojeći ugovora o isporukama gasa i da nema razloga da se dovodi u pitanje ugled Gazproma kao pouzdanog isporučioca gasa".

    Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana u Briselu istakao veliku štetu Bugarske zbog odustajanja od izgradnje Južnog toka i dobio podršku za izgradnju velikog skladišta gasa kod grada Varne, odakle bi gas iz raznih izvora preko Rumunije i Srbije bio dopreman dalje u Evropu.

    Predstavnica za štampu u Evropske komisije izjavila je da je potpredsednik Komisije Maroš Šefćovič bio "iznenađen" kad je od čelnika Gazproma Alexeya Millera u Moskvi čuo da EU mora u roku od nekoliko godina izgraditi nove kapacitete za prenos gasa od grčko-turske granice preko Balkana u Evropu, jer tranzita preko "nepouzdane" Ukrajine više neće biti.

    Miller je naglasio da partneri u EU moraju odmah početi izgradnju postrojenja i prenosnih kapaciteta za preuzimanje ruskog gasa s čvorišta na tursko-grčkoj granici, jer "inače te količine gasa mogu naći puteve za druga tržišta".

    Čelnik Gazproma stavio do znanja da će ubuduće Rusija gas Evropi isporučivati na granicama Evropske unije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE