Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U BiH i bivši političari pune džepove

    Ministri i poslanici u Bosni i Hercegovini, koji tokom mandat zarade i do 300 hiljada maraka, neće da se odreknu plata ni 12 meseci po isteku mandata, što građane košta dodatnih 30 miliona maraka.

    U zemlji u kojoj je pola miliona ljudi nezaposleno, a trećina živi na granici siromaštva, bivši poslanici, delegati i ministri na svim nivoima vlasti platu primaju čak cele godine po isteku mandata, što građane košta oko 30 miliona maraka.

    Plate posle oktobarskih izbora 12 meseci će primati bivši poslanici, ministri i delegati kako na nivou BiH, tako i entitetskim vlastima, a oni su sami za sebe doneli ovu odluku koja će im omogućiti da zarade dodatnih 50.000 maraka.

    U parlamentu BiH pravo na ovaj takozvani "beli hleb" po isteku mandata imaju poslanici Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ BiH, Ismeta Dervoz (SBB), Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD, Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ i Darko Babalj (SDS).

    Kao bivši delegati Doma naroda parlamenta BiH, pravo na platu koja je u proseku veća od 4.000 KM imaju i Ognjen Tadić (SDS), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Stjepan Krešić (HSP) i Martin Raguž, lider HDZ 1990.

    Iako je u prošloj godini bilo nekoliko inicijativa u parlamentu BiH da se poslanicima ukine ovo pravo, to se još nije dogodilo. Predlog za ukidanje je pred novim sazivom parlamenta BiH, a kada će se o njemu izjasniti još nije poznato.

    U Centru civilnih inicijativa, organizaciji koja godinama prati rad vlasti u BiH, Novostima je rečeno da je u uslovima ovolike krize takav luksuz političara krajnje bezobrazan.

    Poslanici i delegati u parlamentu BiH tokom četvorogodišnjeg mandata u proseku zarade od 250 do 300 hiljada maraka i uz tu sumu još 12 meseci, po isteku mandata, primaju od 45.000 do 50.000.

    Građani, za to vreme, ako imaju sreće da je primaju, sa prosečnom platom od 830 maraka zarade 9.960 maraka, a većina sa platom od 500 maraka do 6.000. Penzioneri sa prosečnim penzijama prime oko 4.500, a oni sa najnižim penzijama 2.000 maraka godišnje.

    Pojedini poslanici su za tri mandata u parlamentu BiH zaradili više od milion maraka, a neki od njih su dobijali naknade za odvojen život u iznosu od 300 maraka plus troškove prevoza. Za plate poslanika u parlamentu BiH godišnje se potroši oko 9,5 miliona maraka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE