Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog loše godine direktor McDonaldsa podneo ostavku

    Vodeći američki lanac brze hrane McDonald’s objavio je da je ostavku podneo generalni direktor Don Thompson posle loše poslovne 2014. godine obeležene padom prodaje.

    Don Thompson (51) napustiće mesto generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora posle 25 godina rada u toj kompaniji, navodi se u noćašnjem saopštenju. On je bio na mestu direktora dve i po godine i prvi je Afroamerikanac da vodi firmu od njenog osnivanja 1955. godine.

    Thompson odlazi u penziju 1. marta, a zameniće ga Steve Easterbrook, takođe dugogodišnji kadar firme, koji je do sada bio prvi potpredsednik zadužen za brendiranje.

    Kompanija sa više od 36.000 restorana širom sveta, ima teškoće zbog jačanja konkurencije i promene načina ishrane u svetu. Promet na u SAD opao je za 4,1 odsto prošle godine, posle pada od 1,6 odsto 2013.

    McDonald’s pokušava da se oporavi i od skandala sa snabdevačima u Kini, koji je naškodio njegovom ugledu. Predstavnik firme najavio je optuštanje u sedištu kompanije u Ouk Bruku u Ilinoisu i drugde, ali nije naveo broj.

    Akcije McDonald’sa skočile su sinoć u trgovanju posle zatvaranja berzi za tri odsto na 91,79 dolara, ali je vrednost akcija izgubila oko šest odsto prošle godine iako su tada akcije drugih firmi beležile dvocifren rast.

    Iako je McDonald’s bio pod pritiskom, najavljeni odlazak Thompsona je iznenađenje s obzirom na brojne nedavno najavljene mere za oživljavanje firme, rekao je jedan analitičar. On je rekao da sada ostaje otvoreno pitanje da li će se promeniti stav prema tim inicijativama.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE