Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačke poruke `bez pardona` Grčkoj

    Politička smena u Grčkoj i promene koje je najavila nova vlada Alexisa Tsiprasa, vođa radikalne levice, ne treba da budu "na štetu" drugih Evropljana, rekao je nemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel.

    "Naravno da svaki demokrata treba da prihvati demokratsku odluku grčkog naroda kao i pravo nove grčke vlade da odredi novi pravac", rekao je u Bundestagu ministar i vice-kancelar socijaldemokrata u vladi Angele Merkel.

    "Međutim, takođe je tačno da evropski građani imaju prava da očekuju da promene u grčkoj vladi neće biti na njihovu štetu, o tome se radi", rekao je Gabriel, koji se dan ranije založio za "pravedno" ophođenje Grka prema Evropljanima koji su od 2010. izdvojili znatna sredstva da pomognu Grčkoj da izađe iz dužničke krize.

    Novi grčki premijer Tsipras obećava da će zahtevati da se ponovo pregovara o otplati 240 milijardi evra kredita koje su od 2010. godine odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, čime ulazi u sukob s Nemačkom i drugim poveriocima.

    Tsipras želi i da odustane od dela strukturalnih reformi koje su otpočeli njegovi prethodnici i koje su bile uslov poverilaca za odobrenje kredita.

    Gabriel je ocenio da Evropa nije odgovorna za grčke probleme. On je podsetio da je Grčka ostvarila značajan napredak u oživljavanju svoje privrede i odao priznanje grčkom narodu zbog podnetih žrtvi.

    Nemački ministar je takođe izrazio nadu da će grčka vlada uspeti da uništi sistem korupcije i profitiranja pojedinaca koji su godinama vodili Grčku u propast, a ocenio je i da je Grčka suviše dugo bila u rukama nekoliko porodica.

    Predsednik Evropskog parlamenta, Nemac Martin Schulz koji tokom dana dolazi u Atinu, podsetio je da nema većine u Evropi koja bi podržala otpisivanje duga Grčke koji je veći od 175 odsto njenog BDP. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE