Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena nafte menja politiku G20

    Ministri finansija i bankari Grupe 20 ocenili su u Istanbulu da je padom cene nafte stvorena prilika da se revidira budžetska politika zemalja članica G20, koje predstavljaju 85 odsto svetske ekonomije.

    U nacrtu deklaracije s ministarskog sastanka u Istanbulu, G20 se zalaže za povećanje investicija i za smanjenje neefikasnih subvencija.

    Međutim, G20 priznaje da pad cene nafte ima različiti uticaj na zemlje proizvođače i potrošače. U tom kontekstu, predstavnici centralnih banaka G20 obećali su da će razmotriti monetarnu i budžetku politiku zbog opasnosti "uporne privredne stagnacije" u razvijenim ekonomskim zemljama.

    Oni su pozdravili odluku Centralne evropske banke da pokrene masovan otkup državnih obveznica na sekundarnom tržištu.

    Predsednik ECB Mario Draghi najavio je krajem januara da će ECB od marta 2015. do septembra 2016. kupovati državne i privatne obveznice za po 60 milijardi evra mesečno. Cilj te mere je da se ubacivanjem novca podstakne posustala ekonomija zone evra.

    G20 je ocenila da treba pažljivo primeniti odluku ECB kako bi se izbegli "neželjeni efekti zbog različitih monetarnih politika zemalja i rastuće nestabilnosti u finansijskom tržištu".

    U tekstu se ističe i "suštinska uloga fiskalne politike u cilju podržavanja domaće potražnje", posebno zbog toga što Nemačku osuđuju što svoj trgovinski suficit ne koristi za oživljavanje privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE