Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    S&P teši evrozonu zbog grčkih `nestašluka`

    Evrozona može izaći na kraj s eventualnim izlaskom Grčke, kao i kreditori, ukoliko se budu morale otpisati pozajmice Atini, smatra predstavnik agencije za kreditne rejtinge Standard and Poor's (S&P).

    "Premija rizika za Grčku opet je drastično porasla, ali panika se nije proširila na druge zemlje ranije pogođene krizom. Opasnost od širenja grčkih previranja zapravo se ne čini tako velikom", kazao je predstavnik S&P za kreditne rejtinge država Moritz Kraemer u razgovoru za nemački Boersen-Zeitung.

    Pre nekoliko godina u jeku prve grčke krize, finansijska tržišta je zahvatila panika, pa su snažno porasle i cene zaduživanja drugih članica evrozone, kao što su Grčka, Irska, Španija, Italija…

    Kraemer kaže da evrozona danas može izaći na kraj s eventualnim izlaskom Grčke. "Grčka privreda  je vrlo slaba i njena povezanost s ostatkom evrozone još je manja nego što sugeriše dodat vrednost", kazao je Kraemer, dodajući kako je i zbog toga opasnost od širenja na druge zemlje sada manja.

    Takođe, mišljenja je da na kreditne rejtinge grčkih zajmodavaca ne bi negativno uticalo ako se pozajmice Grčkoj budu morale otpisati.

    "Suprotno javnoj percepciji, razmeri potraživanja uopšte nisu tako veliki u odnosu na ekonomsku snagu kreditora", tumači Kraemer, dodajući da je Berlin puno više novca izdvojio za potrebe spašavanja nemačkih banaka tokom globalne finansijske krize, nego što bi trebao u slučaju da izgubi sav novac pozajmljen Grčkoj.

    Sa druge strane, Kreamer smatra da bi napuštanje evrozone bilo devastirajuće za Grčku, posebno zato što se na uvoz oslanja više od svih drugih članica zone i ne bi bila u mogućnosti da svojom valutom finansira kupovinu svih roba koje su joj potrebne iz inostranstva, poput energenata, lekova i hrane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE