Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkazana sednica Vlade zbog nove ponude Esmarka

    Sednica Vlade Srbije na kojoj je terebalo da se razmatra ponuda američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo, otkazana je, jer je stigla nova ponuda te kompanije.

    Otkazana je i za 9.00 sati najavljena konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i njegova poseta Obrenovcu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

    Svoj stav o ponudi Esmarka treba da daju i privatizacioni savetnik, kao i Komisija za strateško partnerstvo.

    Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. Januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

    Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu Esmarka u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

    Esmark je 15. februara dao Vladi Srbije kontraponudu, da bi jutros stigla nova ponuda te kompanije.

    Sa Esmarkom je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.

    Vlada Srbije je spremna i za plan B, odnosno da u slučaju odustajanja Esmarka od preuzimanja većinskog udela, Železara ostane u državnom vlasništvu, a da njen rad, odnosno nabavku sirovina i pronalaženje kupaca za čelik, bude prepušten profesionalnom menadžmentu koji bi angažovala država. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE