Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Politika: Slovački biznismen na čelu Železare?

    Prošle je tek dva dana od odluke da se Železara u Smederevu ne proda američkom Esmarku, a već je u medijima počela priča o tome ko će preuzeti rukovođenje ovom fabrikom. Premijer Vučić najavio da će javnim konkursom biti odabran menadžerski tim koji će voditi Železaru u budućnosti.

    Kako piše Politika to bi mogao biti slovački biznismen Peter Kamaraš. Od dobro obaveštenih sagovornika lista, Kamaraš je vlasnik kompanije „Pikaro” sa sedištem u Košicama, a reč je o firmi osnovanoj 2006. godine koja se bavi kupovinom i prodajom rude gvožđa, ali i nizom drugih delatnosti.

    Nezvanično, takođe, list saznaje da su američki „Esmark” i slovački „Pikaro”, konkretnije, James Bushar i Peter Kamaraš, imali zajedničku strategiju za preuzimanje 80 odsto kapitala srpske čeličane po kojoj bi „Esmark” proizvodio čelik i obezbeđivao tržište, a Slovaci bi bili zaduženi za  sirovine. Plan je bio do tančina razrađen, ali je, kako tvrdi sagovornik Politike, u jednom trenutku došlo do  razmimoilaženja.

    Upravo tada su i pregovori sa Vladom Srbije krenuli nizbrdo, a kao glavna tačka spoticanja bile su sirovine. Saznavši za razlaz nesuđenih partnera, naši pregovarači su insistirali na  garancijama, a sve u strahu da „Esmark” ne potroši zalihe sirovina koje železara ima na lageru i potom napusti Srbiju. Pošto su naši ljudi iz pregovaračkog tima znali da „Esmark” ne može sam da  uđe u tu priču tražili su dodatne garancije.

    List piše da iz tog razloga ne čudi što je premijer Aleksandar Vučić, pred kraj pregovora nagovestio loš ishod sa „Esmarkom”, ali i plan „B” za „železaru”. Nije isključeno da je država vodila tada i paralelne dogovore, a kako Slovaci privatizaciju, razmatrana je opcija da dođu u Smederevo kao profesionalci u trgovini rudom. Pretpostavlja se da se dogovor neće zasnivati na tome da  Kamaraš sa svojom ekipom dođe u „železaru” i radi za platu ili procenat, već da će postati neka vrsta partnera uz ulog u sirovinama. Ideja države verovatno jeste da oni ulože neke sirovine, a da ovde dobiju uslove za proizvodnju i dalju trgovinu gotovim proizvodima iz „Železare”. Veruje se da će ovde doći njihovi ljudi, uspešni trgovci, menadžeri sa dobrim vezama i kontaktima i velikim iskustvom. Jedino tako ima nade za fabriku u Smederevu, objašnjava naš izvor. Polazna tačka biće onih 170  miliona dolara  u sirovinama koje „Železara” već ima.

    Politika piše da Kamaraš osim kompanije „Pikaro”, u Slovačkoj ima još nekoliko firmi, a da je i njegov sin,  Juraj Kamaraš, inženjer po struci, takođe biznismen, vlasnik je slovačke farmaceutske industrije „Imuna” koja je svojevremeno bila zainteresovana za iznajmljivanje pogona zrenjaninske „Jugoremedije”. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE