Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas prve demonstracije protiv nove vlade u Grčkoj

    Zbog izneveravanja predizbornih obećanja, u Atini su za danas popodne zakazane prve demonstracije protiv nove koalicione vlade levice i desnice koja je na vlasti svega tri nedelje.

    Na protest ispred Skupštine Grčke pozvala je koalicija deset radikalno levičarskih organizacija "Antikapitalistička Levičarska Saradnja za Prevrat" čija skraćenica ANTARSIA na grčkom znači "pobuna", "ustanak".

    U proglasu pred demonstracije, ANTARSIA osuđuje prošlonedeljni sporazum Vlade i evrogrupe o produžavanju programa kreditne pomoći Grčkoj, kao "neprihvatljivo potčinjavanje zahtevima kreditora".

    Taj sporazum u čijoj izradi je učestvovala grčka vlada, "u direktnom je sukobu sa željama, očekivanjima i zahtevima radničkog pokreta i naroda za okončavanje štednje i napuštanje katastrofalnih memoranduma (poverilaca) i sramotnog tutorstva, kao I za raskid, a ne za kompromis sa interesima bankara, i za to da nam se vrati opljačkano i da steknemo ono što nam pripada", piše u proglasu objavljenom u grčkim medijima.

    ANTARSIA Vladi posebno zamera što je odustala od obećanog povećanja plata, što se apsolutna prednost daje popravljanju državnog budžeta, a ne položaja privrede i građana, što se Vlada obavezala da ni jednu meru ubuduće neće preduzimati samostalno, bez saglasnosti poverilaca.

    Vlada je time, smatra ANTARSIA, ne samo izneverila predizborna obećanja, već je i ublaženu politiku koju je iznela u programskoj izjavi u Skupštini kada je stupila na vlast, odložila "na Kukovo leto" što "znači potpuno podleganje ucenama Brisela".

    ANTARSIA zahteva obustavljanje otplate državnih kredita, napuštanje evra i EU, nacionalizaciju i radničku upravu u bankama i velikim državnim preduzećima.

    Sa sličnim zahtevima i takođe na demonstracijama sada vladajuća stranka SYRIZA je stekla popularnost i pobedila na januarskim poslaničkim izborima.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE