Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom odbrojava Kijevu do kraja nedelje

    Rusija bi do kraja nedelje mogla da prekine isporuku gasa Ukrajini, ako Kijev ne plati novu ratu, rekao je portpartol Gazproma Sergey Kupriyanov.

    Moskva i Kijev su posle sporenja oko cena i duga za gas koje je izazvalo strahovanje u ostatku Evrope da li će taj energent stizati iz Rusije, u oktobru potpisali sporazum po kojem Ukrajina mora unapred da plaća isporuke.

    "Ako nova sredstva ne stignu iz Kijeva, onda prirodno ne možemo nastaviti da isporučujemo gas Ukrajini", rekao je Kuprijanov, ali nije naveo koji iznos traži Moskva. On je dodao da su u toku razgovori s ukrajinskom kompanijom Naftogaz.

    Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da će poslednja isplata iz Ukrajine biti dobra za "još tri do četiri dana".

    Pitanje je koliko Ukrajina koja je na ivici bankrota zbog sukoba na istoku zemlje, može da plati za gas. Međunarodni monetarni fond je odobrio ovog meseca Ukrajini novi paket pomoći od 15,5 milijardi evra, ali taj novac još nije isplaćen.

    Kupriyanov je rekao da je zasad Rusija spremna da "po strani ostavi" pitanje da li gas isporučen na istok Ukrajine pod kontrolom pobunjenika, treba da bude deo računa koji plaća Kijev.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE