Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čepurin: Balkan da se opredeli oko snadbevanja gasom

    Zemlje Balkana treba da se opredele u narednim mesecima kako će se snadbevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, poručio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

    Obraćajući se učesnicima naučne konferencije "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka", ruski ambasador je ukazao da je Gazprom čvrsto izneo stav da, kada nakon četiri godine bude istekao ugovor o transportu preko Ukrajine, gas više neće ići tim putem u Evropu.

    "Novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici", istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

    Prema njegovim rečima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

    "Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom", objasnio je on.

    Sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, treba da se opredele kako će se dalje snadbevati. "Ključno je da se u periodu od pola godine do godinu dana opredeli kako da gas dolazi do krajnjeg potrošača", istakao je ruski ambasador.

    On je napomenuo da je važno odrediti tri stvari – isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbediti potrebne količine koje će region dobijati, i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE