Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KZK odobrila prodaju Danube Foodsa

    Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je holandskom društvu Adriatic BidCo da preuzme Danube Foods Group, u čijem sastavu su Imlek, mlekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš.

    Kako se navodi na sajtu komisije, kzk.gov.rs, ta holandska kompanija je pod kontrolom Investicionog fonda Mid Europa partners, koji je 3. februara objavio da je Danube Foods kupio za 575 miliona evra.

    Komisija je navela da je koncentraciju koja nastaje tom kupovinom odobrila jer se kupac "izričito izjasnio" da ni to društvo, niti s njim povezani učesnici na tržištu, nemaju zavisna društva, niti su prisutni u prometu robe i usluga u Srbiji, zemljama Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (CEFTA) i u Evropskoj uniji.

    Tom koncentracijom, kako se ističe, neće doći do promene i povećanja tržišnog učešća, a samim tim ni do bitne promene strukture utvrđenih relevantnih tržišta, niti će učesnici koncentracije steći prednost na bilo kom od tržišta.

    "Zaključeno je da sprovođenjem ove koncentracije ne dolazi do značajnog ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, pre svega stvaranjem ili jačanjem dominantnog položaja", ističe se u saopštenju KZK.

    U kupovini Danube Foods grupe, pored Mid Europa partnersa, učestvuje i EBRD, kao i vodeće evropske banke UniCredit, Raiffeisen, ING, BNP i Citi, i domaći partner Andrej Jovanović. Deo transakcije su i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

    Sa više od 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, Danube Foods predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

    Mid Europa partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog operatera, SBB-Telemah, kog je prodao američkom KKR.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE