Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odbor prihvatio lex specialis za Beograd na vodi. Sledeća je Skupština

    Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je danas većinom glasova predlog posebnog zakona (lex specialis) koji omogućava ubrzanu eksproprijaciju zemljišta za izgradnju projekta "Beograd na vodi", uz protivljenje predstavnika opozicione Demokratske stranke (DS).

    Poslanik DS Ivan Jovanović je, tokom razmatranja predloga, oštro kitkovao "leks specijalis" i ukazao da je "protivustavan i protiv celog zakonskog sistema".

    Skupština Srbije, kako je najavljeno, razmatraće predloženi zakon po hitnim postupku na sednici koja je zakazana za 18. mart.

    Pomoćnica ministra finansija Radmila Jagodić rekla je na sednici Odbora za finansije da se donošenjem tog zakona omogućava da se što pre krene u realizaciju projekta "Beograd na vodi", brzom i pravičnom eksproprijacijom zemljišta.

    "Da bi se nešto izgradilo mora se i oduzeti. Ovaj zakon se donosi, jer želimo da se jedan deo zemljišta privede nameni", rekla je ona i dodala da je tim zakonskim predlogom predviđeno i da će korisnik eksproprijacije biti Republika Srbija, što znači da će oduzeto zemljište biti svojina države.

    Jagodić je navela i da će građanima kojima bude oduzete zemljište biti isplaćivana tržišna cena, da vrednost nekretnina procenjuje poreski organ, a da će građanima biti omogućeno da se žale i upravnim sudom.

    Vlada Srbije je usvojila uredbu kojom je za projekat "Beograd na vodi" utvrđen Prostorni plan područja posebne namena, a koji je stupio na snagu 31. januara 2015. godine.

    Troškovi Grada Beograda na uređenju građevinskog zemljišta biće regulisani posebnim ugovorm između Grada Beograda i Republike Srbije.

    Po predlogu zakona, doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta platiće investitor, a troškove eksproprijacije snosiće korisnik eksproprijacije. Navodi se i da Grad Beograd i Republika Srbije imaju
    sva prava, obaveza i odgovornosti korisnika eksproprijacije.

    Po ranijim najavama, u "Beograd na vodi" biće uloženo između tri i četiri milijarde evra, a trebalo bi da ga gradi kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u partnerstvu s Vladom Srbije.

    Premijer Aleksandar Vučić najavio je prošle sedmice da će radovi početi na leto.

    Planiranim radovima predviđa se i izmeštanje Glavne železničke i Međugradske autobuske stanice,  pojačanje obaloutvrda i izgradnja i dogradnja saobraćajnica.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE