Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB za tri dana kupila 9,8 mlrd evra obveznica

    Završila se prva nedelja programa kupovine obveznica Evropske centralne banke kojim bi se trebala podstaći inflacija i rast prilično trome evropske privrede.

    Cena njemačke desetgodišnje obveznice dosegnula je svoje istorijsko visoke vrednosti, a promatrano preko futuresa na bund (RXM5) cena je od ponedeljka do srede porasla za 240 baznih bodova. U četvrtak se trend okrenuo te je u petak popodne cena pala na 157,84 te analitičari veruju kako će tržišta iskoristiti nastalu kratkotrajnu korekciju za zauzimanje dugih pozicija (kupovinu) u nemačkim državnim obveznicama.

    Kako nemačke obveznice određuju kretanja ostalih evropskih obveznica, one su takođe zabeležile blagi pad u petak.

    "Verujemo kako je agresivan rast cena nemačkih državnih obveznica početkom prošle nedelje bio uzrokovan snažnijim početkom QE-ja od očekivanog. Benoit Coeure objavio je prošle nedelje kako je ECB otkupio 9,8 milijardi EUR vrednosnica u samo prva tri radna dana, što je više od očekivanja. Istovremeno, nemačka centralna banka otkupila je 2,7 milijardi EUR vrednosnica u prva tri dana, što je više od linearnog očekivanja od 700 miliona EUR dnevno. Brži otkup od očekivanog znači da tržišta počinju stvarati samoispunjavajuća proročanstva o kretanju cene bunda te smatramo kako će se povremeni padovi cene samo koristiti za zauzimanje dugih pozicija", smatraju analitičari iCapitala.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE