Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reagovanja: Ne dizati histeriju oko Železare

    Vlada Srbije odlučila je sinoć da se upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri holandskoj kompaniji HPK engineering B.V, Johna Goodisha i Petra Kamaraša, a ova odluka izazvala je danas reakcije političke i ekonomske javnosti.

    Ekonomski novinar Miša Brkić ističe za Slobodnu Evropu da ova odluka ne znači i da su pred čeličanom bolji dani.

    „Niti će za nekoliko dana kada se potpiše ugovor Srbiji da svane, Železari pogotovo neće da svane. Ne vidim uopšte razlog za takvu histeriju koja je podignuta na nivo nacionalne teme samo zato što će Železara dobiti pet ili šest direktora koji će je voditi u narednom periodu“, smatra Brkić.

    Upitan o kvalifikacijama novih upravljača za bavljenje poslom upravljanja smederevskom čeličanom Brkić je odgovorio da je reč o novoosnovanoj kompaniji, koju vode dvojica iskusnih menadžera.

    „Osnovali su je ljudi koji imaju u nozdrvama čelik, da ne kažem u krvi. Kamaraš se bavi trgovinom čelikom u Slovačkoj, dakle razume se u čelik. Džon Gudiš je stari US Steel-ovac, čovek koji je u Košicama vodio železaru. I jedan i drugi umeju da barataju čelikom, ali to još ništa ne garantuje. Dakle, dolaze profesionalci. Kao što je i do sada Železaru vodio nekoliko puta od premijera hvaljeni generalni direktor Bojković, ali to nije spasilo Železaru.“, podseća Brkić.

    Ekonomista Mahmud Bušatlija izjavio da bi Vlada Srbije trebalo da od HPK engineeringa traži garanciju da će moći da naplati štetu ukoliko ta holandska firma ne ispuni obaveze preuzete ugovorom o upravljanju Železarom Smederevo.

    "Država bi trebalo da se zaštiti tako što će dobiti garanciju od profesionalne greške, što znači može da naplati štetu ukoliko HPK ne ostvati preuzetu obavezu da će za šest meseci Železara postati profitabilna, kao i druge obaveze iz ugovora", rekao je on agenciji Beta.

    Po misljenju Bušatlije, stanje na tržištu ne ukazuje da je moguće da Železara Smederevo postane profitabilna za šest meseci jer, kako je istakao, da je to moguće, onda bi to uradio još US Steel.

    "Ako to nije uspeo US Steel kao velika kompanija, onda ne vidim kako će to učiniti ova mala kompanija", rekao je on.

    Ovim povodom oglasila se i takozvana „Vlada u senci“ Demokratske stranke koja je ocenila da je sudbina Železare Smederevo neizvesna i posle odluke Vlade Srbije da njom upravlja firma HPK engineering jer ima mnogo nepoznanica u tom poslu.

    "Vest da je Vlada predala upravljanje Železarom i sudbine 5.000 zaposlenih holandskoj firmi HPK engineeringu ne uliva nadu da je problem Železare rešen", izjavio je ministar privrede Vlade u senci Ivan Stefanović.

    On je naveo da se matična kompanija HPK engineering, registrovana u Slovačkoj, pre svega bavi projektovanjem i izgradnjom i van Slovačke ima svega sedam referenci u izgradnji i rekonstrukciji pešačkih zona, administrativnih i poslovnih zgrada, a nema nikakva iskustva u vođenju železara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE