Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde `oduševljeno` o Azijskoj banci

    Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da će Fond "sa oduševljenjem" sarađivati s novoosnovanom Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje (AIIB) na čijem je čelu Kina, javlja BBC.

    AIIB, sa više od 30 zemalja-članica, zamišljena je kao banka za razvoj, slična Svetskoj banci. Lagarde je ocenila da postoji "veliki" prostor za saradnju MMF sa AIIB u finansiranju  infrastrukture.

    SAD su nedavno kritikovale Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike zbog podrške novoj banci. Vašington u AIIB vidi rivala Svetskoj banci i oruđe u rukama Pekinga za širenje uticaja u Aziji.

    Bela kuća je izrazila nadu da će Velika Britanija upotrebiti "svoj glas kako bi AIIB uvela visoke standarde". Zemlje sveta moraju do 31. marta da se izjasne da li će tražiti članstvu u AIIB.

    Pored Velike Britanije, ovu novu instituciju podržavaju i Francuska, Novi Zeland, Nemačka i Italija. Lagarde je rekla u Pekingu, na otvaranju Foruma za razvoj Kine, da veruje da će i Svetska banka sarađivati sa AIIB.

    Kina je tu banku osnovala 2014. godine i uložila u nju najveći deo osnivačkog kapitala koji iznosi 50 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE