Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi možda zabrane uvoz srpskog voća i povrća

    Srpskim vlastima Rusi dali rok od deset dana za dodatna objašnjenja o porastu izvoza jabuka, posle čega bi Moskva mogla da zabrani uvoz voća i povrća iz Srbije zbog mogućeg reeksporta jabuka iz Poljske, prenose RIA novosti.

    Julija Trofimova, portparolka Roselkoznadzora, ruskog tela za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda, rekla je za RIA Novosti da bi mogao da bude zabranjen uvoz "svih biljnih proizvoda" iz Srbije.

    Tokom vikenda, Roselkoznadzor je objavio izveštaj u kojem se navodi da je zabeležen znatan porast izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju, pa je od kolega iz Srbije zatraženo objašnjenje.

    "Sumnjamo da je reč o reeksportu, najverovatnije poljskih jabuka", rekla je Trofimova, ali i napomenula da to ne mogu da sigurnošću da kažu jer čekaju reakciju iz Srbije.

    "Smatramo da je deset dana dovoljno da iz Srbije dobijemo odgovor. Ukoliko ga ne dobijemo, sledi zabrana uvoza", navela je Trofimova i dodala da se zabrana ne bi odnosila samo na jabuke već na "sve biljne proizvode".

    Posle sve češćih izveštaja o pokušajima da se "zaobiđe" embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije, ruske vlasti ograničile su uvoz voća i povrća iz Ukrajine i Albanije, zatim mesa i povrća iz Moldavije, kao i uvoz mesa iz Crne Gore.

    U međuvremenu, nadležni u Srbiji poručili su da ruske partnere dnevno izveštavaju o isporučenoj robi i pratećoj dokumentaciji. Oglasio se i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je rekao da svaka sumnja na eventualni reeksport jabuka u Rusiju mora hitno da se ispita.

    Ne smemo dozvoliti da se zbog jednog ili dva izvoznika ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, istakao je Ljajić za Novosti.

    Paraleleno, proveriće se ko su naši izvoznici, koliko ih ima i koje količine jabuka odlaze iz Srbije, rekao je Ljajić i najavio sastanak sa ruskom stranom po tom pitanju.

    "Ne treba unapred isključiti nijednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima. Kontrola graničnih i carinskih službi već je pojačana, jer je ovo drugi put od početka godine da se sumnja u reeksport", rekao je ministar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE