Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turski tok `okupio` ministre regiona

    Ministri spoljnih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske razgovarali su u Budimpešti o infrastrukturnim projektima koji bi trebalo da obezbede energetsku bezbednost u regionu.

    Šef srpske diplomatije Ivica Dačić posle sastanka rekao je novinarima da su svi zajedno izrazili želju da se pretesu mogući izvori snabdevanja gasom pole gašenja projekta Južni tok, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje u slučajnu zatvaranja gasovoda preko Ukrajine.

    Dačić je rekao da se procenjuje da bi izgradnja novog gasovoda kroz Srbiju u okviru projekta Turski tok koštala između 1,5 i dve milijarde evra, ali da je situacija bitno drugačija u odnosu na Južni tok pošto u tom projektu Srbija nije imala troškove, već je kredit trebalo da vraća od naplate tranzitne takse.

    On je rekao da Rusija prvo treba s Turskom da definiše projekat, pa posle s ostalim zemljama čiji su se predstavnici okupili u Budpimešti, ali i da se o pravnim okvirima izjasni i Evropska unija.

    "S Rusijom i Evropskom komisijom treba definisati da li je ovaj projekt s Turskom ozbiljan, da li je pravno utemeljen s aspekta EU, da ne bismo kasnije došli do nove štetne situacije", rekao je Dačić.

    On je rekao da je u pitanju gas, a ne geopolitički odnos Zapada i Rusije, i dodao da okupljene zemlje ne žele da njihovi građani budu žrtve geostrateških odnosa.

    "I mi, građani južne Evrope, Zapadnog Balkana, pa preko Grčke do Turske, ravnopravni smo s građanima koji svoje potrebe namiruju iz Severnog toka i nekih drugih gasovoda koji su imali podršku Evropske komisije, i čak bili izuzeti iz Trećeg i raznih energetskih paketa što Južni tok nije bio", rekao je Dačić.

    Dačić je rekao da okupljene zemlje ne žele da se orijentišu samo na jednu stranu, ali da ne mogu da prihvate da građani i privrede ostanu bez gasa, zbog čega postoji interesovanje i za druge projekte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE