Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Avala film prodat bivšem taksisti iz Pančeva?

    Pre dva dana, Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, prodat je konzorcijumu Filmski put (Film Way) po početnoj ceni od 980 miliona dinara. Prodaja ove kulturne zaostavštine izazvala je dosta polemika u javnosti, a danas su se tom temom bavili pokret Dosta je bilo i B92.

    Pokret Dosta je bilo saopštio je da najveći filmski studio bivše Jugoslavije Avala film u stvari kupio bivši taksista iz Pančeva Saša Ćorović, koji ima založno pravno nad kapitalom firme Flim Way.

    Pokret Dosta je bilo, koji predvodi bivši ministar privrede Saša Radulović, navodi da je reč o firmi koja je registrovana samo mesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra.

    "Tačnije, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme je izvesni Mišel Babić iz Pariza. Međutim, cela njegova firma je 2. aprila 2015. godine stavljena pod hipoteku, što ukazuje da je pravi kupac u stvari vlasnik te hipoteke Sasa Ćorović, bivši taksista iz Pančeva", navodi se u saopštenju.

    Pokret ističe da način na koji je Avala film gurnut u stecaj 2011. godine, činjenica da je firma imala više imovine nego obaveza, a da je država bila istovremeno i vlasnik i poverilac i upravnik, ukazuje na loše gazdovanje, možda i svesne loše namere prema nekad najvećem filmskom studiju u bivšoj Jugoslaviji.

    "Podaci o kupcu koji je registrovao firmu pre samo mesec dana s kapitalom od 60.000 dinara, bivsem taksisti koji je vlasnik hipoteke i smešna cena po kojoj je dobio 37 hektara zemlje u Košutnjaku ukazuju na sumnju da u prodaji nisu bila čista posla", navodi se.

    Dodaje je i da je prilikom određivanje početne cene procenjivana samo vrednost 20.000 kvadrata trošnih objekata i da će kupac za razliku od Avala filma moći da zemljište preimenuje u građevinsko zemljište.

    Ta kompanija je za nešto više od osam miliona evra postala vlasnik filmskog blaga, ali i 37 hektara atraktivnog zemljišta.

    B92 javlja da na adresi Molerova 59, koju je kompanija Film Way prijavila Agenciji za privredne registre, nema nijedne kompanije s tim nazivom. Tu su privatni stanovi i poslovni prostor, ali ništa što podseća na filmsku industriju.

    Kompanija osnovana 25. marta sa osnivačkim ulogom od 60.000 dinara u Agenciji za privredne registre ostavila je i broj telefona na koji se niko ne javlja.

    “Agencija za privatizaciju ima kontakt sa ovlašćenim punomoćnikom kompanije ”Filmway doo”. Bez njegovog odobrenja, Agencija za privatizaciju te kontakte ne može davati predstavnicima medija. Podsećamo da je predstavnik kupca izričito naglasio da nema ovlašćenje da daje izjave medijima i da će se kompanija “Filmway” naknadno obratiti medijima”, navedeno je iz Agencije za privatizaciju.

    Foto: YouTube

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE