Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američke metropole dižu minimalce

    Gradsko veće Los Anđelesa, drugog po veličini grada u Sjedinjenim Američkim Državama, odobrilo je povećanje minimalne plate sa devet na 15 dolara do 2020. godine.

    Odluka predstavlja značajnu pobedu za novu generaciju ekonomista i predstavnika radnika koji zagovaraju veću minimalnu platu na čitavoj teritoriji SAD.

    Veće je skoro jednoglasno donelo uredbu koja traži da preduzetnici s više od 25 radnika do 2020. godine osiguraju minimalnu nadnicu, javlja Reuters.

    Zvaničnici procenjuju da će plan, koji je usvojen nakon uspešnih "pilot programa" u drugim velikim gradovima, uključujući Sijetl i San Francisko, povećati plaće za oko 800,000 radnika i osnažiti potrošačku ekonomiju.

    "Mi krećemo, prema mom mišljenju, sa najprogresivnijom politikom o minimalnim platama u zemlji," rekao je gradski većnik Curren Price Jr, jedan od najsnažnijih zagovarača većih plata "na dnu piramide".   

    U aktueliziranju pitanja povećanja minimalca na 15 ili više dolara po satu prednjače Vašington, Sijetl, San Francisko, Čikago i Njujork.

    Minimalna plata na federalnom nivou stagnira od 2009. godine i iznosi 7.25 dolara po satu. Izgledi da se takav status quo promeni su minimalni dok god republikanci drže većinu u Kongresu.

    Za razliku od federalnih, lokalne vlasti u liberalnijim područjima SAD popuštaju zahtevima za povećanjem minimalca, piše Reuters.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE