Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka ukida ograničenja za hrvatske radnike

    Nemačka od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada za hrvatske državljane, a hrvatske firme mogu isto tako bez ograničenja slati svoje radnike na rad u Nemačku, saopštila je Vlada u Berlinu.

    "Nemačka vlada će Evropskoj komisiji saopštiti da više neće ograničavati pristup radnoj snazi i uslugama za građane Republike Hrvatske", saopštila je vlada.

    U saopšteju se navodi kako 30. juna završava prelazna faza ograničenog pristupa nemačkom tržištu rada za hrvatske državljane. Nemačka vlada neće iskoristiti mogućnost produženja ograničenja (3 plus 2 godine).

    I dosad su u prvoj fazi ograničenja za hrvatske državljane postojala mnoga izuzeća. Tako je i dosad u Nemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane Hrvate koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci.

    A isto tako je tržište rada od samog ulaska Hrvatske u EU bilo otvoreno i za naučnike i sezonske radnike.
    Početkom ove godine ograničenja su dodatno ublažena pa je omogućeno zapošljavanje i onim radnicima iz Hrvatske sa stručnom spremom za koju su se školovali "najmanje tri godine".

    Ukidanjem ograničenja od 1. jula nemačko tržište rada je otvoreno i za poslednju kategoriju radnika, onih bez stručne spreme. Od tog datuma i hrvatske firme u Nemačkoj mogu neograničeno zapošljavati hrvatske radnike. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE