Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU forsira Turski tok oko Srbije?

    Evropska unija pokušava da dogovori gasovod sa Rusima bez zemalja kandidata, čija trasa bi išla preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, zaobilazeći Srbiju, ali čak i Grčku. Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka.

    Vest da EU pokušava da izgradi gasovod koji će isključivati Srbiju zapravo je projekat "Istočni luk", koji je početkom meseca Slovačka predložila Rusiji. Gasovod je deo starog projekta "Eastring", a koji je sada na "reanimaciji" usled mogućnosti da se gradi Turski tok. Planirana trasa ne uključuje nijednu zemlju koja nije članica EU, pa čak ni Grčku, koja ovih dana vodi pregovore oko ostanka u Uniji.

    Cevovod "Istočni luk" zamišljen je tako da od Turske vodi direktno u Bugarsku, a zatim u Rumuniju, Mađarsku i Slovačku. Projekat je predložio slovački premijer Robert Fico, koji je boravio u Moskvi početkom juna i sastao se sa Vladimirom Putinom.

    Rusija čeka ponudu da se pridruži projektu gasovoda "Istočni luk", koji treba da bude povezan sa Turskim tokom, rekao je uoči posete ministar energetike Aleksandar Novak.

    Predloženo je od strane Slovačke, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa. Mi čekamo ponude, nismo još dobili ništa zvanično.

    Slovačka je tražila alternative puteva gasa zato što će, ukoliko nova trasa ne bude išla kroz njenu zemlju, izgubiti značajna sredstva od taksi koje sada naplaćuje od gasovoda preko Ukrajine.

    Poruka Unije da novi gasovod može da prođe samo kroz zemlje koje su trenutno članice EU, u Srbiji je otvorila bojazan "da li mi kao kandidat uopšte možemo da se nadamo članstvu u bliskoj budućnosti".

    Ovo nije samo ekonomska, već i politička poruka, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. To što EU želi da gasovod prolazi samo kroz zemlje koje su već u Uniji, Srbiju i Makedoniju može da ostavi bez gasa. Takođe, ako se dogovore sa Rusijom da izostave Grčku, i to je pokazatelj da za "loše zemlje" nema energenta.

    Pitanje je kako će Rusija reagovati na predlog Unije da trasu pomeri oko 500 kilometara dalje prema Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, a ne ka Grčkoj, Srbiji i Makedoniji.

    Dačić: Licemerje Brisela

    Informacija o gasovodu koji zaobilazi Srbiju, srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića, sačekala je tokom ekonomskog samita u Sankt Peterburgu, odakle je uputio oštru reakciju prema Briselu.

    Dačić je rekao da su mu to preneli ruski zvaničnici na ekonomskom forumu. On je podvukao da je "toliko licemerje nezamislivo", i da, "ako je to tačno, onda zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom odnosu prema interesima Srbije i njenim građanima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE