Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Grka ništa novo, uzalud optimistični `šamarčići`

    Nemački ministar financija Wolfgang Schauble kaže da Grčka nije ponudila suštinski nov predlog za sporazum s kreditorima. Ministri finansija evrozone završili su sastanak bez sporazuma o Grčkoj. 

    Time je postizanje eventualnog dogovora prepušteno liderima zemalja evrozone koji se sastaju kasnije, ali se smatra da nema većih izgleda da oni dođu do dogovora kojim će Grčka izbeći bankrot.

    Schauble je ranije rekao da evrogrupa nije dobila konkretnije predloge Atine, a bez njih se, kako je istakao, ministri finansija evrozone ne mogu ozbiljnije spremiti za samit o grčkoj dužničkoj krizi. On je dodao i da Međunarodni monetarni fond isto tako nije dobio ništa novo od Atine.

    I finski ministar finansija Alexander Stubb raspršio je nade u pogledu postizanja rješenja grčke dužničke krize na vanrednom samitu u Briselu. "Ne znam, ali imam veoma mala očekivanja", izjavio je Stubb.

    S druge strane, portparol nemačke kancelarke Steffen Seibert tvrdi da bi vanredni samit mogao biti samo u formi konsultacija, ukoliko kreditori ne prihvate najnovije predloge Grčke.

    Bez temelja za odluku tj. bez predsporazuma između Atine i kreditora (MMF, EBC i EK), "ovo će biti tek savetodavni samit", rekao je Seibert.

    Šef Evrogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da su grčki predlozi "dobrodošao korak u pozitivnom smeru". "To je takođe prilika da postignemo sporazum ove nedelje, i to je ono na čemu ćemo raditi", rekao je on.

    Komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovici rekao je da predlozi Atine "predstavljaju solidnu osnovu, ali da još ima posla".

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE