Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SOS Dečija sela Srbija: 10 godina stvaramo i pomažemo porodice

    Fondacija SOS Dečija sela Srbija obeležila je 10 godina rada svog prvog i najvažnijeg programa – SOS Dečijeg sela Kraljevo-Centra za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja i mreže SOS hraniteljskih porodica, koje su u proteklom periodu, pružile novi, topli dom za 124 mališana iz cele Srbije.

    Jubilej je obeležan proslavom u sali Kvart, u Kraljevu, u prisustvu savetnika predsednika Republike Srbije, Predraga Mikića, gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića i drugih predstavnika lokalne zajednice, državnih institucija i vladinih i nevladinih organizacija, brojnih prijatelja, saradnika i donatora iz cele Srbije; Sidarte Kaula, predsednika Generalne skupštine i Damira Ćorića, regionalnog direktora Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, kao i predstavnika SOS organizacija iz Nemačke, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i sa Kosova.

    ,,Naša vizija je da svako dete raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale. Već deset godina stvaramo alternativne, hraniteljske porodice u kojima se SOS majke brinu o deci koja nisu imala sreću da rastu sa biološkim roditeljima. Ponosi smo na njihove uspehe, na naše studente, one koji su zasnovali svoje porodice i podarili nam 6  SOS unučadi, na sve naše  mlade koji se bore za svoje mesto pod suncem. Obezbediti im posao i šansu za samostalan život ostaje naš najveći i najteži izazov“, kazala je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalni direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija i dodala: ,, Ovo je i prilika da se zahvalimo svima koji su nam pomagali, na različite načine, svih ovih godina, i tim povodom smo dodelili 10 plakete najistaknutijim pojedincima, organizacijama i kompanijama, a posebno bih izdvojila MK Grupu,na čelu sa gospodinom Miodragom Kostićem, koja je izgradila kuću za našu Zajednicu mladih vrednu 170.000 evra,  Grad Kraljevo i Centar za socijalni rad Kraljevo“.

    Gospodin Sidarta Kaul je kazao da je podrška najugoroženijoj deci i porodicama, jedan od osnovnih zadataka organizacija SOS Dečijih sela, u svih 134 zemlje sveta, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS porodicama i programima za mlade. ,,Naša organizacija se trudi da pomogne i posle velikih katastrofa izazvanih elementarnim nepogodama, ratovima, epidemijama, kao što je cunami ali i zemljotres koji je pogodio Kraljevo, 2010. godine, kada smo pomogli sanacijom dve osnovne škole,  ili posle poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kada je za Program hitne pomoći najugroženijoj deci i porodicama u Srbiji, obezeđeno 350.000 evra“ kazao je Kaul. U materijalnu pomoć u hrani, higijeni, ogrevu, građevinskom materijalu, namešaju i psiho-socijanu podršku u Sigurnim mestima za decu u kolektivnim centrima, Centre za podršku porodici i mobilni tim ,,Supe autobus“, koju je pomogla i Norveška Ambasada, uključeno je 3000 dece i 500 porodica iz Kraljeva, Trstenika, Lazarevca, Obrenovca, Kladova i Trstenika.

    U rad SOS Centra za podršku porodicama u riziku od izdvajanja dece – Putokaz u Nišu uključeno je 100 porodica i 450 dece. ,Putokaza“ se finansira iz grante Evropske unije, uz podršku SOS Holandija i Bugarska i u partnerstvu sa gradom Nišom, Centrom za socijalni rad i Centrom za porodični smeštaj i usvojenje Niš.

    Rad Fondacije možete pomoći slanjem SMS na 6323 humanitarni broj ili robnim i novčanim donacijama.

    Dobitnici plaketa: Ljiljana Lučić i Marija Vujošević (iz Ministarstva rada i socijalne politike); Branka Balaban i Vidoje Radulović (Dom za decu ,,Dr Milorad Pavlovic“ – Dečije selo Sremska Kamenica), Milomir Glavčić, Miloš Stefanović i MK Grupa, donatori; Grad Kraljevo, Centar za socijalni rad i Policijska uprava Kraljevo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE