Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina obustavila kupovinu ruskog gasa

    Ukrajina je obustavila kupovinu ruskog gasa nakon prekida rusko-ukrajnskih pregovora o snabdevanju u idućih tri do šest meseci, ali će ukrajinski Naftogaz nastaviti transport ostalim evropskim kupcima. Gazprom odmah reagovao zavrtanjem slavine.

    To je već drugi put u manje od godinu dana da se prekida isporuka ruskog gasa Ukrajini. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak nazvao je tu odluku "nesretnom".

    Moskva je podigla cenu gasa Ukrajini nakon što je u februaru 2014. godine svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. U junu 2014. prekinula je isporuke gasa nakon eskalacije sukoba između vlade u Kijevu i pro-ruskih pobunjenika na istoku.

    Od tada je Evropska unija, koja posreduju u rusko-ukrajinskim pregovorima oko cene, dogovorila niz privremenih sporazuma, koji bi trebalo da se obnavljaju svaka tri meseca.

    Gazprom prekinuo isporuku gasa Ukrajini

    Gazprom je 1. jula u 10.00 obustavio isporuku gasa Ukrajini, rekao je direktor Alexey Miller, dan pošto je Kijev najavio prekid kupovine tog energenta zbog neuspeha mirovnih pregovora.

    "Ukrajina nije platila isporuku gasa za jul", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Gazproma. On je istakao da "Gazprom neće isporučivati gas Ukrajini bez avansnog plaćanja, bez obzira na cenu".

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE