Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko Srbiju koštaju migranti?

    Azilanti koji prolaze kroz Srbiju, ali tokom boravka u našoj zemlji borave u jednom od pet kolektivnih centara, državu koštaju osam evra dnevno, koliko iznose izdaci za hranu, smeštaj i higijenu.

    Azilantima sa Bliskog istoka i iz Afrike zajedničko je da su azilanti koje put za spas i konačno bolji život vodi kroz Srbiju. Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, dnevno samo kroz ovu opštinu prolazi od 400 do 600 izbeglica.

    Oni koji se odluče da pomoć potraže u nekom od kolektivnih centara od države Srbije dobiće pomoć u vrednosti od osam evra dnevno. Toliko, prema podacima Komesarijata za izbeglice, iznose dnevni budžetski troškovi za jednog migranta, koji uključuju izdatke za hranu, smeštaj i higijenu.

    Kako kaže Ivan Mišković, zadužen za odnose sa javnošću u komesarijatu, pre dva dana u pet kolektivnih centara u Srbiji bilo je smešteno 275 migranata. To znači da je tog dana ukupan trošak koji je za njih plaćen iz državne kase iznosio 2.200 evra.

    Mnogi od njih se ne zadržavaju u Srbiji, niti dolaze u prihvatne centre. Ukupni smeštajni kapaciteti u pet kolektivnih centara, ne računajući Preševo, iznose 810 mesta, kaže Mišković. To znači da u danu kada su svi kapaciteti popunjeni smaštaj, hrana i higijena migranata dnevno koštaju 6.480 evra.

    Prema podacima Ministarstva rada, država dnevno izdvaja oko 15.000 evra za prihvat migranata. Tu su, osim budžetskih sredstava uključene i donacije. Mesečno taj rashod dostiže sumu od 450.000 evra, a godišnje oko 5,5 miliona evra.

    Prilikom nedavne posete Preševu, ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je da očekuje da ovaj iznos, zbog sve većeg broja migranata, nastavi da raste.

    >>>>Srbija dobija centar za 400.000 azilanata?

    Ne izdvaja samo Srbija veća sredstva za azilante. Tanjug prenosi vest o tome kako su nemački gradovi preopterećeni troškovima za smeštaj migranata. Moraju ove godine da izdvoje i dva puta više novca nego lane, kako bi zbrinuli sve veći broj ljudi.

    Prema pisanju nemačke štampe, Drezden je, tako, lane na smeštaj azilanata potrošio 15,6 milion evra, a ove godine će, kako se računa, ti troškovi biti 47 miliona. U Hanoveru su troškovi porasli za 183 odsto, sa 16,7 na 74,2 miliona evra. Dortmund će ove godine, potrošiti 40,9 miliona evra, odnosno, oko 120 odsto više nego prošle.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE