Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU godišnje baci preko 17 miliona tona upotrebljive hrane

    Evropska unija godišnje baca 22 miliona tona hrane, od čega je četiri petine bačeno bezrazložno, pokazalo je istraživanje pod sponzorstvom Evropske komisije.

    Istraživanje objavljeno u žurnalu Environmental Research Letters analizira podatke iz šest zemalja u pokušaju da proceni ukupan gubitak vode, kiseonika i drugih prirodnih izvora kroz bacanje hrane, a rezultati sugerišu da se 80 odsto prehrambenih proizvoda baca bezrazložno.

    Istraživački tim kaže da je analiza provedena na temelju podataka iz Britanije, Holandije, Danske, Finske, Nemačke i Rumunije, jer druge članice EU nemaju pouzdanih podataka. Kao najveći "izgrednik" se navodi Britanija, dok hranu najmanje bacaju Rumuni, prenosi Reuters.

    >>>>EP: Hrana koju ne prodate, morate pokloniti

    >>>>VIDEO: Rusi buldožerom preko `zabranjenog` voća

    Među hranom koja ponajviše propada su voće, povrće i žitarice, a istraživači kažu da je najbolji put prema racionalnijoj budućnosti edukacija potrošača koji bi pažljivije trebalo da planiraju prehranu.

    "Na neki način je dobro da se ovo bacanje može izbeći, jer to znači da nešto možemo preduzeti," rekao je Davy Vanham iz Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije. "Mnogo hrane je još uvek 'dobro', ali se baca nakon isteka roka upotrebe".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE