Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Telekom Austrije odustao od kupovine Telekom Srbije

    Za Telekom Srbije neće se nadmetati Telekom Austrije i njen većinski vlasnik "America Movil", tvrdi danas bečki dnevnik "Presse".

    Kako navodi austrijski list, razlog su previsoka cena i mala profitabilnost, prenosi Tanjug.

    Presse piše da ponuda za Telekom nije predata jer „Srbija nije uspešno tlo za Telekom Austrije“.

    Telekom Austrije je već 2011. pokušavao da kupi Telekom Srbije, ali je poduhvat bio neuspešan zbog cene – dok su Austrijanci nudili 1,1 milijardu evra za 51 odsto Telekoma Srbije, Beograd je zahtevao 1,4 milijarde evra.

    Dve godine kasnije radilo se o preuzimanju kablovskog operatera SBB, za šta je Telekom Austrije trebalo da plati do jedne milijarde evra. Međutim zbog tada tekuće aukcije frekvencija, koja je na kraju Telekom Austrije koštala milijardu evra, ovaj posao je bio nemoguća misija.

    "Presse" podseća da je Srbija odredila da 58,11 odsto Telekoma Srbije neće prodati ispod 1,1 milijarde evra, a usled niske profitabilnosti i potrebnog restruktuiranja su očekivanja od cene previsoka, tvrdi neimenovani poznavalac. "Prese" podseća da Telekom Srbije ima 9.000 zaposlenih, i da je u prvoj polovini godine povećala operativnu dobit za 5,7 odsto, a obrt je iznosio 47,4 milijarde dinara. Poređenja radi TA je privredila, u prvoj polovini ove godine, obrt u visini od 1,938 milijardi evra i operativnu dobit od 665,3 miliona evra.

    Uz to je Telekom Austrije već prisutna na tržištu Srbije sa trećim operaterom Vip Mobile, a ulaskom u Telekom Srbije morala bi da se od njega "rastane", prenosi Tanjug.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE