Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Povećanje i – tačka!`

    Sa Međunarodnim monetarnim fondom će se krajem oktobra ponovo razgovarati o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, ali je izvesno da će tih povišica biti, izjavio premijer Aleksandar Vučić.

    "Razgovori o povećanju plata i penzija biće finalizovani krajem oktobra, kada će biti poslednja ovogodišnja revizija aranžmana sa MMF. Povećanja će biti. Tačka." Tim rečima se Vučić obratio novinarima u Vladi Srbije, nakon razgovora sa misijom MMF.

    On je dodao da će tada biti konkretizovano kako, kome i koliko će biti povećane plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije. Po oceni Vučića, MMF će dati pozitivnu ocenu na kraju druge revizije tekućeg aranžmana sa MMF, odobrenog februara ove godine.

    Vučić je rekao da su i Vlada Srbije i MMF saglasni da postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali da se razlikuju mišljenja u "veličini tog prostora". "Ta razlika može da se usaglasi. Sigurno je da će Srbija nastaviti program sa MMF i posle povećanja plata i penzija", rekao je premijer.

    Zvanični razgovori misije MMF i delegacije Srbije povodom druge kontrole aranžmana iz predostrožnosti počeli su u petak, 21. avgusta i trajaće do 2. septembra.

    MMF će revidirati prognoze za Srbiju

    Vučić je istakao da će MMF revidirati svoju procenu ovogodišnjeg privrednog rasta u Srbiji sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok su očekivanja Vlade Srbije da će rast biti jedan odsto.

    Premijer je rekao da će tome doprineti pokretanje druge visoke peći u Železari Smederevo, pokretanje proizvodnje u Metanolsko-sirćetnom kombinatu i nastavak proizvodnje u Petrohemiji, nakon remonta.

    Misija MMF je, kako je potvrdio Vučić, imala primedba na to što su budžetska izdavanja za kapitalne investicije u Srbiji manja od planiranih, zbog čega je zatražio pomoć stručnjaka fonda.

    "MMF se snažno zalaže za privatizaciju Telekoma i Aerodroma Nikola Tesla, jer smatra da bi to pomoglo ekonomskom boljitku Srbije", rekao je Vučić i dodao je da će, ako Telekom bude prodat, polovina novca biti upotrebljena za vraćanje ranijih skupih inostranih pozajmica, a polovina za kapitalne investicije.

    Vučić je istakao i da su javne finansije Srbije sada veoma uređene, kao i u veoma razvijenim zapadnoevropskim zemljama i da to može da potvrdi i MMF. "Ispod linije nemamo ništa, zna se gde se nalazi svaki dinar", rekao je premijer. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE