Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić pisao evropskim zvaničnicima zbog zatvaranja hrvatske granice

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, povodom odluke Hrvatske da zatvori granične prelaze sa Srbijom zbog priliva izbaglica, uputio pismo najvišim evropskim zvaničnicima i zamolio ih da pozovu Hrvatsku da se ponaša kao članica Evropske unije.

    Vučić je u pismu istakao da je zatvaranje granice "agresivna i nerihvatljiva mera" koja ne dopirnosi pomirenju i stabilnosti u regionu, saopštila je danas Vlada.

    "U situaciji migrantske krize koja se pogoršava svakog dana na zapadnobalkanskoj ruti, u kojoj Srbija reaguje na najozbiljniji, ljudski i odgovoran način zasnovan na evropskim vrednostima, zamolio bih Vas dan pozovete Republiku Hrvatsku, kao zvaničnu državu članicu EU, da konačno počne tako i da se ponaša", napisao je Vučić istakavši da jednostrano zatvaranje granica predstavlja "veoma zabrinjavajući spoljnopolitički način".

    Premijer je pismo uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federici Mogherini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hahnu.

    "Agresivnim i neprihvatljivim merama, Republika Hrvatska je drastično pogodila naše nacionalne i vitalne ekonomske interese, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, imajući u vidu celokupan kontekst procesa regionalnog pomirenja, kao i otvorena i nerešena pitanja, koja još postoje u našim bilateralnim odnosima", napisao je premijer Srbije.

    Vučić je istakao da jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja nema veze s rešavanjem izbegličke krize, nego s kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što, kako je dodao, direktno nanosi štetu ekonomskoj saradnji Srbije s EU.

    "Smatramo da zatvaranje granica za teretni saobraćaj predstavlja disproporcionalno i diskriminativno ograničenje, koje ne služi kontroli migracije. Ovo Srbiju dodatno stavlja u težak položaj, imajući na umu da dve trećina ukupnog srpskog izvoza ide ovom rutom", kazao je Vučić i ukazao da je Srbija spremna za otvoren dijalog sa svim regionalnim partnerima o rešenjima za izbegličku krizu.

    Vučić je rekao da ne veruje da će EU dozvoliti svojoj članici da celu Uniju uključi u kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nanese štetu ekonomskim odnosima EU i Srbije.

    "Stoga se, zaista, nadam da će mere koje su uvedene Srbiji biti ukinute u što kraćem roku, kako bismo izbegli primenu recipročnih mera", rekao je premijer Srbije.

    U pismu su detaljno navedeni ciljevi i članovi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su direktno prekršeni zatvaranjem granice za teretni saobraćaj, uključujući stabilnost u regionu.

    "Želeli bismo da istaknemo da je ekonomska saradnja ono što je pokretalo proces pomirenja u Zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Podizanje ograda i zatvaranje granica negira samu nit pomirenja i proces evropskih integracija na kontinentu", rekao je Vučić.

    "Srbija od najviših predstavnika institucija EU traži da podseti države članice da je praksa jednostranog kršenja Sporazuma neprihvatljiva i predstavlja njegovo flagrantno kršenje", ističe se u pismu evropskim zvaničnicima.

    Posle jučerašnje sednice Vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Vučić je saopštio da je Vlada Srbije spremila tri vrste mera koje će stupiti na snagu večeras u ponoć ukoliko Zagreb do tada ne ukine jednostrane mere kojima nanosi štetu interesima Srbije.

    On je naveo da mere predviđaju tri nivoa sankcija i to političke, pravne i ekonomske prirode.

    Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u utorak veče da je siguran da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske, jer bi to bilo protiv EU.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE