Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još se rade kalkulacije grejanja preko toplana

    Pred početak grejne sezone, do koje je ostalo petanestak dana, građani Srbije koji se greju preko daljinskih sistema grejanja još uvek ne znaju da li će se cena usluga toplana menjati ili će ostati ista. Ipak, na odluku se neće čekati dugo, jer do 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, toplane moraju objaviti nove cenovnike po novoj metodologiji.

    Naime, najveći broj toplana u Srbiji, kao energent, koristi prirodni gas, a on je ove godine značajno pojefitnio, pa je očekivanje da bi do sniženja cene kvadratnog metra grejanja moglo doći, sasvim realno. Da podsetimo,  prirodni gas je tokom ove godine jednom poskupeo, u martu, potom je u junu i julu pojefitnio, a novo sniženje cena ovog energenta stupa na snagu od 1. oktobra. Tako je sada ovaj energent za oko 23 odsto jefitniji nego što je koštao do juna, odnosno umesto oko 52,50 dinara, bez poreza na dodatu vrednost koliko je koštao tada, od četvrtka će važiti cena od oko 41 dinar, bez PDV-a. 

    Taj iznos je manji nego onaj s kojim se startovalo početkom prošle grejne sezone jer je tada cena bila oko 45 dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Tokom prošle grejne sezone gas je još poskupljivao, u novembru prošle godine za oko 3,5 odsto, a poslednje povećanje usledilo je u martu ove godine, kada je procenat povećanja bio oko 5,5 odsto. Ipak, gotovo da nijedna toplana, uprkos povećanju cene gasa, nije povećavala cene svojih usluga, pa je zato i neizvesno da li će do sniženja cene sada doći. Upravo to kaže i predsednik Udruženje toplana Srbije Milovan Lečić, koji ukazuje da sniženje cene usluga daljinskih sistema zavisi od toga s kojom su cenom toplane ušle u prošlu godinu. Po njegovim rečima, neke toplane cene su formirale na osnovu cene gasa nižoj od one koja je tada važila, ali je rekao i da ne veruje da toplana koje imaju prostora za sniženje cena, to neće uraditi. I istini za volju, neke su to već i uradile.

    Slično je nedavno rekao i državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić. On je ukazao da najveći broj toplana još uvek radi kalkulacije cena i usaglašava ih sa lokalnim samoupravama, koje i donose konačnu odluku o cenama grejanja.

    Što se tiče individualnih potrošača gasa, kojih je u Srbiji više od 220.000, izvesno je da će ove grejne sezone gas plaćati manje nego protekle. Pošto će od 1. oktobra cena kubika, uz obračunat PDV, biti oko 46 dinara, za svakih 100 kubika plaćaće oko 1.200 dinara manje nego prošle godine u martu. Da li će to uticati na povećanje potrošnje prirodnog gasa, koji su mnogi zbog visokih računa, zamenili nekim drugim, povoljnijim energentom pokazaće nastupajuća grejna sezona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE