Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Političari različito o smanjenim dnevnicama, ali Babićev odgovor je najbolji

    Uredba Vlade o drastičnom smanjenju dnevnica za službena putovanja sačekala je ne samo ministre, državne službenike i nameštenike, već i poslanike, a njihov stav o redukovanim dnevnicama se razlikuje, čak i među stranačkim kolegama.

    Za prvih devet meseci ove godine na dnevnice je, iz republičke kase, potrošeno tri i po milijarde dinara. Sada će, za dvadeset četiri sata rada, na primer u Nišu, ministar ili bilo koji državni službenik iz Beograda, umesto 2.556 dobijati 150 dinara. Za pola dana, 75 dinara.

    "Nemate pravo na putarinu, nemate pravo na dnevnice, tako je kako je", kaže Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke. Đukanović navodi da su mnogi ljudi potpuno demotivisani, neće da budu poslanici, jer negde drugde mogu mnogo više da zarade.

    Ipak, za putovanja u inostranstvo, nije im pravo. Čak 85 poslanika stalni su članovi 11 međunarodnih delegacija i na putovanjima su skoro svakodnevno. Umesto prosečnih 65 evra za dan, sada će dobijati po 15.

    "Ako vi nekom date 15 evra da ode da obavi neki važan posao za državu, a on može jedva da kupi za ceo dan sendvič i kafu, to vam je odraz jedne populističke politike", smatra Borislav Stefanović iz DSemokratske stranke.

    Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije ukazuje da dnevnice ne smeju da budu povod da neko ode u inostranstvo. "Ušteda mora da bude prioritet, a štedi se tamo gde se ima", dodaje Milićević.

    Delegacija srpskih parlamentaraca upravo se vratila iz Strazbura, gde su raspolagali sa 15 evra dnevno. "Strazbur je najskuplji grad u Francuskoj, da biste imali tri normalna obroka potrebno vam je minimum 40 evra", ukazuje Aleksandar Senić iz Socijaldemokratske stranke.

    Međutim, Zoran Babić iz reda naprednjaka kaže da je u Evropskom parlamentu ručao za sedam i po evra. "To je obrok koji je bio veoma ukusan, koji koriste evropski parlamentarci", dodaje Babić.

    Ne isključujući mogućnost da se dnevnice sledeće godine vrate na staro ako se, kako kažu, poslanici i ministri disciplinuju, iz Vlade apeluju da odluku o smanjenju dnevnica sada donesu i javna preduzeća.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE