Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Najbolja štednja je u dinarima

    Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da štednja u dinarima donosi najveću zaradu, kao i da su sa makroekonomskog stanovišta štedni ulozi stanovništva i privrede izvor investicija i privrednog rasta.

    Tabakovićeva je, uoči Svetskog dana štednje, za "Večernje novosti" napisala da taj dan dočekujemo u, za štediše, nezavidnim okolnostima, gotovo nultih kamatnih stopa na evropsku valutu.

    "Mere Evropske centralne banke (ECB) u borbi za pokretanje privrednog rasta i izlazak iz problema deflacije imaju za rezultat veoma neprimamljive uslove za polaganje depozita u evrima", poručila je Tabakovićeva.

    NBS očekuje dalji rast štednje, posebno u dinarima

    Štednja u dinarima u proteklih godinu dana stalno raste i to najbolje pokazuje da građani to ulaganje smatraju sigurnim i isplativim, kao i da imaju poverenje u domaću valutu i banke, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) povodom Svetskog dana štednje, 31. oktobra.

    Kako je objavljeno na sajtu centralne banke (nbs.rs), dinarska štednja kod banaka dostigla je 42 milijarde dinara, beležeći dinamičniji rast počev od aprila ove godine, budući da je od tada povećana za 5,5 milijardi dinara ili za oko 15 odsto.

    Rastu dinarske štednje, prema oceni NBS, doprinosi i računica o većoj isplativosti ulaganja u dinarima s obzirom na to da su, u uslovima relativne stabilnosti kursa dinara, kamatne stope na ovu štednju veće od kamatnih stopa na štednju u stranim valutama i da je kamata na dinarsku štednju izuzeta od plaćanja poreza, za razliku od kamate na deviznu štednju.

    Devizna štednja je od septembra prošle do septembra ove godine povećana za 100,1 milion evra i iznosila je 8,6 milijardi evra.

    "Očekivanja Narodne banke Srbije idu u pravcu daljeg rasta štednje, posebno njenog dinarskog dela", ističe ta centralna finansijska institucija. Prema NBS, za građane štednja predstavlja sigurno ulaganje u budućnost i ostvarenje planiranih aktivnosti, dok banke, sa svoje strane, zdravom tržišnom konkurencijom treba da stimulišu štednju, rukovodeći se principima finansijske sigurnosti na duži rok.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE