Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PREMIJER IMAO DOBRU INFORMACIJU: Srbija 59. na svetu, ali…

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić imao je dobru informaciju. Srbija na novoj Doing Business listi Svetske banke zauzima 59.mesto među 189 zemalja. Ipak,  kada se poredimo sa komšijama, samo smo ispred BiH i Albanije.

    U regionu je najbolja Makedonija (12. mesto), Slovenija (29), Rumunija (37),Bugarska (38), Hrvatska (40),Mađarska (42), Crna Gora (46),BiH (79), Albanija (97).

    Srbija je napravila napredak na polju dobijanja građevinskih dozvola (prošli izveštaj 178.mesto, sada 139.), zatim i u plaćanju poreza za preduzeća, ali je sa druge strane i povećala porez na imovinu i zaštitu životne sredine (2015. – 165., 2016. – 143.). U ostalim segmentima poput pokretanja poslovanja, građevinskih dozvola, dostupnost izvora električne energije, dostupnosti kredita, poreske politike, prekogranične trgovine itd., Srbija je stagnirala.

    Treba napomenuti, da je korekcijama u toku godine Srbija „premeštena“ sa 91.mesta na 68.mesto, pa je napredak na listi, umesto 32 mesta kako je premijer prvobitno rekao, u stvari, devet mesta. 

    Napomenuto je da će uticaj objedinjene procedure za građevinske dozvole ukoliko primenu potvrde učesnici privatnog sektora, kao i nekoliko reformi o plaćanju poreza koje su stupile na snagu tokom 2015. godine, biti obuhvaćeni narednim izveštajima Svetske banke.

    Prvi na listi su Singapur, Novi Zeland, Danska, Južna Koreja i Hong Kong, dok su na začelju Eritreja, Libija, Južni Sudan, Venecuela i Centralnoafrička Republika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE