Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora auto-putem do visokog deficita

    Crnogorska ekonomija će ove godine rasti po stopi od četiri odsto, što je veći rast od projektovanog, ali i budžetski deficit će biti visok zbog izgradnje auto-puta, saopštila je Centralna banka Crne Gore.

    Krovna monetarna institucija u zemlji navodi da je rast ekonomije veći od projektovanog zbog dobre turističke sezone i "snažnijeg rasta" u tom sektoru, ali navodi i da će deficit budžeta biti na "visokom nivou, usled značajnog povećanja izdataka za izgradnju auto puta".

    Konstatovano je da je javni dug "došao do nivoa" od 60 odsto BDP, ali zbog toga Centralna banka nije zabrinuta za razliku od međunarodnih finansijskih institucija koje u poslednje vrijeme ukazuju na visok dug.

    U Centralnoj banci očekuju da će "razvojna komponenta javnog duga kreirati novu vrednost u budućnosti".

    Tu instuciju zabrinjavaju "visok stepen nelikvidnosti realnog sektora, nizak nivo konkurentnosti, visoko učešće loših kredita, visoke kamatne stope, nediverzifikovanost izvoza, visok deficit tekućeg računa platnog bilansa" i drugi problemi crnogorske ekonomije.

    Centralna banka je usvojila preporuke vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini, a ključan je "oprez" u javnoj potrošnji koja bi bila na "nivou tekućih prihoda budžeta."

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE