Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF povećao prognoze i odobrio veće plate

    Međunarodni monetarni fond odobrio je povećanje plata i penzija i podigao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2015. godinu sa 0,5 na 0,75 odsto, dok je za narednu godinu povećao prognozu na 1,75 odsto.

    To je na konferenciji za novinare povodom završetka treće revizije aranžmana sa Srbijom rekao šef misije MMF za Srbiju James Roef, navodeći da je ta međunarodna finansijska instutucija odobrila i povećanje plata i penzija u narednoj godini.

    Roef nije precizirao koliko će povećanje biti, ali naglasio da s obzirom na inflaciju od 1,4 odsto treba očekivati da sva povećanja budu skormna.

    On je napomenuo da će najavljeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija delimično biti finansirano povećanjem akciza na gorivo. "Ovo je dobro vreme da se povećaju akcize na gorivo s obzirom na veliki pad cena goriva", rekao je Roef.

    Prema njegovim rečima, povećanje zarada u javnom sektoru mora da bude određeno racionalizacijom u tom sektoru kako bi on postao efikasan.

    Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da će u sredu javnost biti upoznata sa detaljima povećanja i konkretnim ciframa, odnosno koji su to sektori gde će biti povećanja.

    >>>>Ovo niko normalan ko se bavi politikom u Srbiji ne bi rekao

    Okončanjem treće revizije sa MMF dodatnih oko 89,6 miliona evra biće stavljeno na raspolaganje Srbiji u okviru stend baj aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 627 miliona evra, a Vujović je kazao da Srbija ne namerava da povlači ta sredstva.

    MMF je istakao i da su fiskalni rezultati u 2015. bolji nego što su prvobitno projektovani, kao i da je deficit sektora opšte države u 2015. projektovan na nivou 4,1 procenata BDP, što predstavlja bolji rezultat od očekivanog.

    Misija MMF je u Beogradu boravila od 29. oktobra do 10. novembra 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE