Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na svakog ministra po 213 čistačica, vozača i portira?

    Čak 3.200 od ukupno 30.000 zaposlenih u ministarstvima i njihovim upravama radi na poslovima čistačica, vozača i portira, saznaje Blic.

    Analiza koju je Svetska banka radila za potrebe države, a u koju je Blic imao uvid, pokazala je da u državnoj upravi na najmanje plaćenim poslovima radi čak 11 odsto zaposlenih.

    Ova računica na kojoj je radilo osam konsultanata i dva stručnjaka za javni sektor pokazala je da na svakog ministra u proseku dolazi po 213 čistačica, portira, vozača i radnika obezbeđenja, što je 50 odsto više od evropskog standarda i prakse u privatnim firmama.

    Ovakvi podaci sasvim sigurno pokazuju da se često ne radi o stvarnim poslovima, već o izmišljenim funkcijama i partijskom zapošljavanju. Kako je Blic već pisao, mnogi rukovodioci su izmišljali čak i nazive radnih mesta kako bi lakše zaposlili i platili partijske parazite.

    Predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati kaže da "umesto profesionalne, danas imamo partijsku upravu gde rade nesposobni kadrovi obojeni različitim bojama, od crvenih, preko žutih, zelenih i plavih".

    Godinama partije su u javni sektor samo ukrcavale svoje ljude. Takvi kadrovi često nisu radili ništa, primali su plate za navodni rad u državnoj upravi, a zapravo su odrađivali partijske poslove. Njihovo radno mesto najčešće nije bila kancelarija, već partija, kaže Goati za Blic.

    U analizi se navodi da je čak devet ministarstava prekršilo Zakon o maksimalnom broju zaposlenih, po kojem od 100 radnika njih 10 može biti angažovano "po drugim osnovama", poput ugovora o radu ili preko omladinske zadruge. Na taj način ova ministarstva su zaposlila 2.425 ljudi više nego što im je bilo dozvoljeno.

    To je zatečeno stanje i verovatno je da su mnogi kadrovi nasleđeni iz prethodnih režima. Računica pokazuje i da je 236 direktora sektora u agencijama i ministarstvima višak, kaže izvor Blica.

    Ministarstva negiraju da su kršili zakon

    Blic je kontaktirao s ministarstvima koja su prekoračili limit za zapošljavanje. U ministarstvima poljoprivrede, omladine i sporta i rada, kratko su nam odgovorili da nisu kršili zakon, dok u Ministarstvu građevinarstva tvrde da su nasledili sve zaposlene i postavljena lica.

    Foto: Beta/MilosMiskov

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE