Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pismo 10 zemalja EU protiv širenja Severnog toka

    Planovi Rusije za proširenje gasovoda Severni tok do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu 10 evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

    Kako prenosi agencija Reuters, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom Gazprom o proširenju gasovoda Severni tok do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

    U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

    "Stav Evropske komisije o projektu Severni tok 2 će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima", dodaje se u pismu, u koje je Reuters imao uvid.

    Proširenje Severnog toka bi moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU. "Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog stabilnosti istočne Evrope", ocenjuje se u pismu deset vlada.

    Gazprom je, kako podseća Reuters, pre dva dana saopštio da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini, a zvanični Kijev poručio da će pronaći jeftinije isporuke gasa kod drugih dobavljača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE