Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JEDNAKOST U FINSKOJ: Svakom državljaninu po 800 evra

    Finska vlada trenutno razrađuje plan za uvođenje osnovnog nacionalnog prihoda. Konačni plan neće biti predstavljen do novembra 2016. godine, ali ako bude sve išlo prema planovima, ukinuće se sva postojeća socijalna primanja, a umesto njih svaki će finski državljanin mesečno primati po 800 evra.

    Anketa je pokazala kako javnost podržava ovaj predlog, premijer Juha Sipila podržao je ideju, kao i većina glavnih političkih stranaka u zemlji, piše Independent.

    "Za mene uvođenje osnovnog prihoda znači pojednostavljenje sistema socijalne sigurnosti", rekao je Sipila.

    Iako možda zvuči nelogično, ovaj potez bi trebao da smanji nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Finskoj je u maju porasla na 11,8 odsto (u junu se spustila na 8,7 posto), a osnovni prihod trebao bi omogućiti ljudima da prihvate manje plaćane poslove.

    Prethodni eksperimenti pokazali su da univerzalni prihod može imati pozitivan učinak. Glavni je nedostatak, logično, trošak ovakvog poteza.

    Bloomberg je izračunao da bi davanje 800 evra mesečno 5,4 miliona stanovnika značilo trošak od 52,2 milijarde evra godišnje. Takođe, „stradali“ bi oni koji su u invalidskoj penziji i samohrani roditelji, jer bi im ta odluka smanjila primanja.

    Finski ustav insistira na tome da svi građani moraju biti jednaki, a zasad odgovora na pitanje hoće li ovakav sistem stvoriti više ili manje jednako društvo još uvek nema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE