Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TV taksa od 150 dinara samo uz račun za struju

    Pretplata za javni servis bi mogla da iznosi 150 dinara samo ukoliko se naplaćuje sa računa Elektroprivrede Srbije, dok bi, u slučaju "samostalne" naplate, taksa na RTS i RTV iznosila 250 ili 300 dinara.

    Da li će gledanje javnih servisa građane koštati 150, 300 ili 500 dinara, ne znaju još ni u RTS i RTV, koji treba da odrede taj iznos. Oni čekaju da prvo bude određen način naplate TV takse, pišu Novosti.

    Ako Vlada dozvoli da se taksa naplaćuje uz račun za struju, onda ćemo moći da uz veliku štednju opstanemo i sa iznosom od 150 dinara, kaže za Novosti predsednik Upravnog odbora RTS Zoran Popović.

    Ukoliko budemo morali sami da naplaćujemo, taj posao će nas više koštati više od 150 dinara, koliko je premijer rekao da će biti iznos takse. Tada bismo morali iznos da povećamo na 250, 300 dinara.

    >>>>Pretplata za RTS biće veća od 150 dinara?

    Tako da ne mogu upravni odbori dva javna servisa da odlučuju o tome, dok ne budemo znali na čemu smo sa načinom naplate. Sve ranije procene o tome koliko će građani plaćati, čisto su nagađanje.

    Prema rečima Popovića, vremena ima dovoljno, iako je ostalo svega tri nedelje do trenutka kada taksa treba da počne da se naplaćuje. Prvi korak je da Skupština usvoji izmenu zakona kojom će se i u 2016. javni servisi delimično finansirati iz budžeta. Nacrtom budžeta predviđene su četiri milijarde, jedna za RTV, a tri za RTS.

    Ukoliko se ne postigne dogovor da TV taksa bude naplaćivana uz struju, plan B mogao bi biti da se plaća kao stavka na računu za kablovsku televiziju. Oko 70 vlasnika brojila ima i priključak kablovske, pa bi oni bili pokriveni tako. Ostalima bi, prema ovoj ideji, RTS slao račune.

    Javnim servisima, ipak, ostaje problem naplate takse, jer bi se moglo dogoditi da i minimalnih 150 dinara mnogi ignorišu. A RTS i RTV neće imati čvrste mehanizme da ih nateraju, jer je oko 6.000 dinara potrebno za troškove prinudne naplate uz pomoć izvršitelja, daleko više od godišnjeg iznosa takse koji bi potraživali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE