Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TOTALNA ZABRANA PUŠENJA zatvara 70 odsto lokala?

    Početak 2016. godine obeležiće, bar kako danas pišu domaći mediji,  izmena Zakona o izloženosti duvanskom dimu. Nova odluka o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima i ugostiteljskim objektima može uticati na finansijske gubitke restorana, kafića i klubova. 

    Šta misle o ovoj zabrani, pitali smo vlasnike klubova i kafića.

    „To je represivna odluka koja će zatvoriti 70 odsto lokala i mnogi ljudi će ostati bez posla. Hrvatska je donela sličnu odluku i veliki broj lokala je pretrpeo štetu. Postoji mnogo zakona u Srbiji koje treba doneti pre ovog. Zabranjivati nekome da u svom privatnom lokalu dozvoli pušenje je nedemokratski. Prihvatljivije bi bilo da lokali koji ne dozvoljavaju pušenje budu oslobođeni poreza, a oni u kojima je pušenje dozvoljeno budu dodatno oporezovani,“ za BIZLife kaže Miša Reljić, menadžer Bitef Art Cafe-a.

    Zabrinutost zbog ove zabrane pokazali su i iz lanca kafića Coffee Dream. ,,Ova odluka će jako loše uticati na naše poslovanje. Od svih gostiju koji dolaze u naše kafiće 30 odsto su pušači. Oni iz kancelarija dolaze na kafu i cigaretu kako bi se opustili ili završili neke druge obaveze “, za BIZlife kažu iz Coffee Dream-a. Oni misle da bi najbolje rešenje bilo napraviti fizički odvojene delove za pušače.

    Međutim, ne smatraju svi da će ovakve izmene Zakona doneti bitne promene. Tako iz lanca kafića Cafe&Factory kažu da ova odluka neće značajno uticati na njihov rad. Ističu da gledajući druge evropske zemlje u kojima je doneta ovakva zabrana, ona je bila kratkotrajna, i da će tako biti i u našem sučaju. Kažu da takve izmene utiču na početku, ali da se kasnije stara praksa nastavlja.

    Da podsetimo, ove izmene podrazumevaće i zabranu slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i veća kontrola elektronskih cigareta.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE