Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EMS `ušao` u Crnogorski elektroprenos

    Elektromreža Srbije kupila je na A listi Montenegroberze 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD (CGES) i time dobila mesto u bordu direktora i pravo na dividende u tom preduzeću.

    "Elektromreža Srbije je kupila deset odsto učešća u CGES odnosno 14.568.335 akcija za šta je plaćeno 13.839.683,36 evra", navedeno je u saopštenju EMS.

    Kako je precizirano, Crnogorski elektroprenos gazduje sa više od 1.300 kilometara dalekovoda, kao i većim brojem trafostanica napona 400, 220 i 110 kilovolti. Iz EMS poručuju da neće stati samo na tom poslu.

    Kupovinom manjinskog udela u Elektroprenosu Crne Gore, dobijamo pravo u odboru direktora i takođe dobijamo pravo na dividendu, rekao je generalni direktor EMS Nikola Petrović.

    Srbija sa svojim sistemom prenosa ima jednu od najznačajnijih pozicija u Evropi jer joj osam granica omogućava aktivnu trgovinu strujom. Ulaskom u prenosni sistem Crne Gore pozicija Srbije biće dodatno ojačana, ne samo u trgovini, već i u hitnim isporukama struje u slučaju kriznih situacija.

    Značajno je zato što je EMS počela da izgrađuje transbalkanski koridor, koji se proteže i duž Crne Gore i dalje preko podvodnog kabla do Italije. Biće velika migracija energije koja će ići sa severa prema jugozapadu Evrope", rekao je Petrović.

    Ekonomisti ocenjuju da je ova transakcija važna i za preduzeće, ali i za državu, koja pretenduje da ojača lidersku energetsku poziciju na Balkanu.

    "Poslovanje mora da se širi i van nacionalnih granica jer je Srbija mala da bi kompanije koje ovde posluju bile dovoljno konkurentne i jake da izdrže tržišnu utakmicu iz Evrope i sveta", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta u Beogradu.

    Pored ovog energetskog posla, Vlada Srbije zainteresovana je da širi poslovanje u regionu i u drugim oblastima privrede. Nezvanično se već pominje mogućnost strateškog partnerstva u Luci Bar

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE