Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    9 nezaboravnih filmova kojima je DAVID BOWIE dao auru originalnosti

    Nakon vesti da je veliki umetnik, muzičar i glumac, David Bowie umro, Facebook je preplavljen njegovim kultnim pesmama, kao i podsećanjima na transformacije fizičkog izgleda koje bi se malo ko usudio da proba. Čitava njegova pojava rušila je sve granice i stereotipe o polovima. Bio je poseban, cenjen i voljen.

    Umesto kultnih pesama i modnih i fizičkih transformacija, podsetimo se njegovih nezaboravnih uloga u poznatim filmovima.

    „The Man Who Fell to Earth“
    Prva filmska uloga Bowieja ujedno je i njegova najupečatljivija, pišu strani mediji.  Sredinom sedamdesetih, kada je uveliko eksperimentisao sa drogama, Bowie se pojavio kao lik blede kože, „bolno“ mršav, i često nervozan što ga je činilo savršenim vanzemaljcem.

    „The Last Temptation of Christ“
    Bowie se u filmu Martina Scorsecea pojavljuje samo nekoliko minuta – ali kakvi su to minuti! Njegov Pontije Pilat je smiren, pun kontrole, i inteligentan vladar, sumorni realista koji ne deluje da uživa u kažnjavanju Isusa Hrista. „Shvataš li šta će se desiti?“ pita pre nego što upozorava Isusa na njegovu sudbinu.

    „The Hunger“
    Starenje i umiranje oduvek su bili preokupacija za Bowieja, i to je ono što ga je učinilo savršenim za ulogu vampira koji brzo stari. Pored njega glume i Catherine Deneuve and Susan Sarandon, tako sa ovim filmom nema greške.

    „The Prestige“
    Kada je Bowie odbio malu ulogu Tesle u filmu „The Prestige“, reditelj Christopher Nolan je odleteo za Njujork da reši ovaj „slučaj“, a pevaču je rekao kako ne može da zamisli nikog drugog ko bi mogao tako da odglumi u filmu. „ Bio mi je potreban neko izuzetno harizmatičan i upečatljiv za film. Hteo sam nekog ko nije filmska zvezda; nekog ko je harizmatičan i ko poseduje kvalitet zvezde na neobičan način, što mislim da je savršeno za tu ulogu,“ objasnio je Nolan kasnije. Intuicija je reditelja odvela na pravi put; kritike kažu da je Bowie odličan u toj ulozi.

    „Basquiat“
    Biografski film o velikom umetniku Jean-Michel Basquiatu pomalo je neujednačen, kako pišu kritike, ali Bowie mu je udahnuo onu dozu upečatljivosti glumeći Andyja Warhola.

    Još četiri filma koja nećemo zaboraviti jesu „Labyrinth“, „Twin Peaks: Fire Walk with Me“, vrlo zabavan „The Linguini Incident“, i lucidan „Absolute Beginners“.

    Predlažemo da napravite filmsko veče, ili filmski vikend u kome ćete gledati neke od ovih filmova Davida Bowieja. Neće vas razočarati. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE