Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jutarnji list: Air Serbia bi mogla da izgubi pravo letenja u Hrvatskoj

    Aviokompanija Air Serbia mogla bi da izgubi pravo letenja u Hrvatskoj ako nastavi da ignoriše prekršajni postupak koji se protiv nje vodi u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske, piše danas Jutarnji list.

    Prema nezvaničnim informacijama lista, predstavnici hrvatske vlade čelnicima Air Serbia su poručili da neodazivanjem na zakazana ročišta jasno pokazuju nepoštovanje hrvatske države i da bi zato mogli da izgube dozvolu.

    List podseća da je Agencija za civilno vazduhoplovstvo još prošle godine Ministarstvu saobraćaja podnela prekršajnu prijavu protiv srpske aviokompanije zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o vazdušnom saobraćaju, jer Srbija još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi evropskog zajedničkog vazdušnog saobraćaja koji je potpisala s EU kao pridružena zemlja.

    Zato srpska kompanija može da leti samo između Beograda i gradova EU, ali ona nudi i transferne letove preko Beograda za druga odredišta, na šta nema pravo, a nižim cenama uz to čini nelojalnu konkurenciju drugim avioprevoznicima.

    List saznaje da se na ponašanje Air Serbia već duže žali austrijska Austrian Airlines koja ima direktnu liniju Beč – Dubrovnik.

    Srpska kompanija koristi komplikovan sistem pozivanja na ročišta, diplomatskim putem preko Ministarstva pravosuđa, pa se pozivi navodno izgube ili dođu prekasno, što je odužilo ceo proces. Hrvatska strana je tome odlučila da stane na kraj, ali će eventualna odluka o tome morati da sačeka novu vladu, jer tehnička vlada nema mandat za takvu odluku, navodi zagrebački dnevnik.

    Air Serbia trenutno leti za Zagreb, Split, Dubrovnik i Pulu, a pregovara se i o pokretanju redovne linije za Zadar.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE