Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KAD MILIJARDE NASLEDIŠ: Raskošan život najbogatije žene na svetu

    Sa imovinom vrednom 33,2 milijarde dolara, naslednica imperije Walmart Alice Walton je najbogatija žena na svetu.

    Šezdesedšestogodišnja Alice, zajedno sa braćom Jimom i Robom, prema listi superbogataša koju sastavlja Wealth-X, poseduju imovinu ukupne vrednosti 101,5 milijardi dolara, pre svega zahvaljujući udelu u najvećem lancu supermarketa Walmartu.

    Za razliku od svoje braće, Alice nikada nije imala aktivnu ulogu u vođenju trgovinske imperije koju je njen otac osnovao davne 1962. godine, ali je ipak bila na meti radnika Walmarta koji su bili na minimalcu, gledajući na njen raskošan lifestyle kao bezosećajan i ignorantan u odnosu na situaciju većine radnika.

    Umesto da vreme provodi u Walmartu, Walton je još u mlađim danima postala mecena umetnika. U izjavi za New Yorker, rekla je kako je sa samo 10 godina od svoje ušteđevine kupila reprodukciju Pabla Picassa "Blue Nude".

    Kolenkcionarstvo je bilo pravo zadovoljstvo, i kao takvo važan deo mog života u smislu shvatanja i ljubavi prema umetnosti, rekla je ona.

    Počela je sa 1970. godine sa kupovinom akvarela, da bi potom prešla na vrednija originalna dela, naročito američkih klasičnih umetnika, a u njenoj ogromnoj ličnoj kolekciji "vise" slike Andyja Warhola, Normana Rockwella, Georgije O'Keefe….

    Pre pet godina otvorila je 50 miliona dolara vredan Crystal Bridges Museum u Arkanzasu, da bi "udomila" svoju kolekciju čija procenjena vrednost iznosi pola milijarde dolara. Arkanzas je inače "baza" Walmarta.

    Pre ulaska u svet umetnosti, karijera Alice Walton imala je kratku avanturu u finansijskom biznisu. Radila je kao berzanski analitičar, a 1988. godine je čak osnovala i svoju investicionu banku, Llama Company, koja je zatvorena deset godina kasnije, ubrzo pošto je Alice uhapšena zbog vožnje u pijanom stanju, što joj nije bio prvi put.

    Sa dva razvoda iza sebe i bez dece, Alice je i ljubitelj konja, koje gaji na ranču Rocking W, u Teksasu i aktivan je jahač. Ipak, ovj velik iranč je trenutno na prodaji, po ceni od skoro 20 miliona dolara.

    Walton je jedna od samo četiri žene koje su se našle na listi 50 najbogatijih ljudi, koju je sastavio Wealth-X, a svaka od njih je svoje enormno bogatstvo nasledila. Iza Alison je 93-godišnja Liliane Bettencourt, francuska naslednica L'Oreala, "teška" 29 milijardi dolara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE