Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza braka na primeru Kine: Od čuvara porodice do najjeftinije zemlje za razvod

    Stopa razvoda brzo raste u Kini, piše Economist. Ovo je značajna promena u društvu gde je vekovima brak bio univerzalan i uglavnom stabilan i stalan. Komunizam je tradicionalne vrednosti u Kini dodatno ojačao, i to se osetilo i u porodičnim odnosima: tokom Mao ere razvod je bio retkost. Počelo je sve češće tokom osamdesetih godina, da bi novi ekonomski uslovi i migracije unutar zemlje doveli do trenda lakog razvoda.

    U Kini, razvod traje oko pola sata i košta oko 9 juana (1 evro). Na samo nekoliko koraka je mesto gde se parovi venčavaju i gde se mogu slikati.

    Trend razvoda odražava duboku ekonomsku i društvenu promenu. U proteklih 35 godina, najveća unutrašnja migracija razorila je porodice. Tradicionalne vrednosti ustupile su mesto liberalnijim. Žene postaju obrazovanije i svesnije svojih bračnih prava (one su te koje sada, više od muškaraca, pokreću razvode). Materijalna nezavisnost presudila je da se ljudi (najčešće žene) odlučuju da žive sami. Ne postoji više takav podsticaj da se ostane u braku, odnosno brak više nije materijalni izvor.

    Kada se obe strane slože oko uslova, Kina je sada jedna od zemalja gde se može najlakše i najjeftinije doći do razvoda. U mnogim zapadnim zemljama, uključujući i Britaniju, parovi moraju da se razdvoje na određeni period pre nego što prekinu brak. Kina nema takvih ograničenja. Poslednja godina za koju postoje podaci – 2014. godina, oko 3.6 miliona parova se razvelo, duplo više nego deceniju ranije. Takva stopa je znatno viša nego u Evropi i u Americi, gde takođe ima dosta razvoda.

    Odakle toliko razvoda?

    Razvodi su potpomognuti velikom  migracijom stanovništva iz sela u gradove, kao i brzim širenjem društvenih medija, dostupnost potencijalnih partnera porasla je zapanjujućom brzinom, geografski i virtuelno. Problem je i u tome što mnogi migranti bivaju u braku sa partnerom koji ostaje u selu, a oni odlaze u grad, i to na duži period. Pogađate, dolazi i do psihičkog udaljavanja partnera i vanbračnih veza. Jedan advokat svedoči da 60-70% njegovih klijenata razvelo se zbog preljube.

    Još jedan problem u nizu je politika jednog deteta (koja je od skoro pretvorena u politiku dva deteta), odnosno da parovi ne mogu imati više od jednog deteta. Ti jedinci su u među vremenu porasli, i moraju da brinu o svojim ostarelim roditeljima i/ili babama i dedama. Ako su u braku, dolazi do problema i konflikata, koji se najčešće razrešavaju – razvodom, piše Economist.

    Kada se razvod dogodi, žene su te koje su materijalno nezaštićenije. Zakoni favorizuju muškarce u brakorazvodnim parnicama. U praksi to izgleda ovako: ako par ima dece, osoba koja ima starateljstvo nad detetom zadržava dom – što je najčešće majka. Teškoće dolaze kada je na scenu stupila politika dva deteta. Kada dođe do razvoda, ako svaki roditelj želi starateljstvo, onda obično svako od roditelja dobije jedno dete. S obzirom da zakon favorizuje muškarce, jasno je kome će kuća ili stan pripasti.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE