Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obamin predlog budžeta od 4.100 milijardi dolara

    Američki predsednik Barack Obama poslao je Kongresu svoj osmi i poslednji predlog budžeta u kojem se predviđa potrošnja rekordnih 4.100 milijardi dolara za različite incijative, među kojima su borba protiv raka, globalnog zagrevanja i Islamske države.

    Novi predlog oštro su kritikovali republikanci koji se nadaju ulasku u Belu kuću na novembarskim predsedničkim izborima. Pošto republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, slabe su šanse da će Obamin predlog proći američki parlament bez većih izmena.

    Obamin predlog budžeta predviđa povećanje prihoda od poreza za 2.500 milijardi dolara u narednoj deceniji, što je skoro duplo više od 1.400 milijardi dolara koje je bezuspešno tražio u prošlogodišnjem budžetu.

    Republikanski kongresmeni kažu da Obamin predlog za uvođenje nameta od 10 dolara po barelu sirove nafte kako bi se prikupilo dodatnih 319 milijardi dolara u narednih 10 godina nema nikakve šanse da prođe Kongres. Predlog predviđa upotrebu tog novca za alternativne vidove prevoza u okviru borbe protiv globalnog zagrevanja.

    I sa povećanjem poreza, Obamin predlog budžeta predviđa znatno povećanje deficita koji bi u narednih deset godina bio ukupno 9.800 milijardi dolara. Veći deo tog manjka bi otišao na pokrivanje socijalnih programa za koje se predviđa da će porasti zbog penzionisanja miliona ljudi iz "bejbi bum" generacije.

    Poslednji predlog budžeta predviđa rast američkog BDP za 2,6 odsto ove godine, dok inflaciju projektuje na oko 1,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE