Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija rekorder po padu investicija za vreme krize

    Prošlogodišnje strane direktne investicije nagoveštavaju da se ekonomija najzad kreće uzlaznom linijom. U 2015. godini strani investitori uložili su novih 1,5 milijardi evra što je za oko 300 miliona evra više nego godinu dana ranije.

    Ipak ta ulaganja znatno zaostaju za vremenom pre krize. Na ukupan pad investicija, što će reći i domaćih i stranih, i državnih i privatnih, prethodnih dana ukazala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svom izveštaju o tranziciji regiona. Po njima Srbija je godišnje „kratka” za investicije na nivou od tri odsto bruto domaćeg proizvoda što iznosi oko milijardu evra.

    Dodatno, nedostatak investicija je problematičan i ukoliko se pogleda drugi podatak EBRD-a, a to je da je Srbija rekorder po padu investicija za vreme krize. Za to vreme, tačnije od 2009. do 2013. pad investicija kod nas iznosio je sedam odsto, u Ukrajini, Moldaviji, Kavkazu oko 6,5, u centralnoj Evropi oko 3,5 procenata. Toliki je pad bio i u Jugoistočnoj Evropi. U Rusiji pad je bio manji od dva odsto.

    EBRD nam zamera i da smo u pogledu javnih, odnosno državnih investicija, znatno podbacili, a upravo su one neophodne za dugoročan rast i zato javne investicione projekte treba ubrzati. Po njima, poboljšana saobraćajna mreža može da bude glavni pokretač rasta jer direktno utiče na strane direktne investicije i spoljnu trgovinu.

    Ceo tekst pročitajte na sajtu Politike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE